Developico konkurentan na svetskom tržištu

Poslovni softver koji omogućava kompanijama da poboljšaju svoje usluge i sigurnost

Hi-techPoslovanjePreduzetnikSrbija

15.9.2022 10:46 Autor: Julijana Vincan 2

Poslovni softver koji omogućava kompanijama da poboljšaju svoje usluge i sigurnost Poslovni softver koji omogućava kompanijama da poboljšaju svoje usluge i sigurnost
Softver SFlow Analysis Tool firme Developico predstavlja alat za analizu internet saobraćaja zasnovan na statističkim podacima (Statistical Flow odnosno SFlow data). Namenjen je obradi... Poslovni softver koji omogućava kompanijama da poboljšaju svoje usluge i sigurnost

Softver SFlow Analysis Tool firme Developico predstavlja alat za analizu internet saobraćaja zasnovan na statističkim podacima (Statistical Flow odnosno SFlow data). Namenjen je obradi velike količine podataka, kako bi se došlo do odgovarajućih zaključaka i dobio pregled funkcionisanja mreže. A što se više podataka obradi, dobijaju se precizniji rezultati.

Tim koji stoji iza ovog projekta investiciju je započeo isključivo uz pomoć svojih sredstava, usled čega je razvoj tekao polako. Fond za inovacionu delatnost omogućio im je da veoma ubrzaju izradu softvera i da proizvod „postave na noge“. Uz pomoć finansiranja u okviru Smart Start programa, razviće MVP (minimum viable product) i testirati koncept na tržištu.

„Veliku podršku u toku prvih koraka dobili smo od partnerske firme Serbian Open eXchange (SOX), koja predstavlja i našeg ranog usvajača. Uz pomoć našeg alata, kompanije će moći da poboljšaju usluge za svoje korisnike i obezbede im više sigurnosti i privatnosti na internetu. Na osnovu analize toka podataka, naš softver omogućava više podataka, više sigurnosti i više privatnosti za sve korisnike na internetu“, objašnjava za Biznis.rs inženjer elektrotehnike i direktorka Tatjana Marković Perović.

Mogućnost odvojene kupovine kao prednost na tržištu

Softver će se, kako kaže, sastojati od tri modula. Dodaje da modularna arhitektura softvera u velikoj meri doprinosi pristupačnosti cene softvera, pri čemu svojim korisnicima nude kupovinu bilo kog od ovih modula, ili dva ili sva tri.

„Na osnovu opsežne analize tržišta, došli smo do zaključka da najvećem broju kompanija nisu potrebna sva tri modula. Mogućnost za odvojenom kupovinom modula smatramo za jednu od svojih konkurentskih prednosti, jer postojeća slična rešenja ne pružaju tu mogućnost“, obrazložila je naša sagovornica.

Direktne konkurente u smislu identičnog poslovnog modela i ponude vrednosti nemaju. Međutim, imaju konkurente koji su specijalizovani za pružanje usluga iz oblasti svakog od njihovih modula i koji svoje usluge plasiraju u specifičnoj tržišnoj niši, kao i za izrazito tehnički potkovano osoblje.

Prednost našeg softvera, koju potenciramo, jeste upravo automatizacija procesa, kako bi softver pružao korisne podatke i uvid u stanje za svakog korisnika softvera, sa ili bez ekspertize iz oblasti. Osim toga, naš softver je razvijen tako da obavlja Big Data analitiku bez potrebe za dodatnim skupim licencama ili angažovanjem eksperata iz struke“, navodi Marković Perović.

Postojeća rešenja su, naglasila je ona, veoma kompleksna za snalaženje i gotovo nemoguća za korišćenje od strane bilo koga osim stručnjaka.

Foto: Developico

„Naša težnja je da korisnički interfejs učinimo što intuitivnijim i jednostavnijim. Teži se predstavljanju važnih podataka uz pomoć slika i boja. Takođe, postojeća rešenja bazirana na analizi statističkih podataka internet saobraćaja najčešće se koriste kao kombinacija alata za nadzor mreže i poslovnu analitiku. Naš stav je da bi upotrebu ove vrste analize podataka trebalo značajno proširiti i unaprediti sa obzirom na izrazit potencijal za upotrebom u okviru osmišljenih modula“, istakla je naša sagovornica.

Ideja nastala usled velikog obima tražnje za poslovnim softverom

Veliko interesovanje za poslovnim softverom, odnosno za manjim aplikacijama namenjenim poslovnim korisnicima koje bi značajno pojednostavile rad, dovelo je do ideje da se osnuje Developico.

„Kompetentnost za realizaciju ideje ogleda se u sposobnom preduzetničkom timu sa veoma raznovrsnim kompetencijama i velikim iskustvom u radu, kao i sklonošću ka konstantnom učenju i analitičnom razmišljanju. Primarna ideja vezana je upravo za manja, ali ne nužno i jednostavna softverska rešenja, sa svrhom olakšavanja poslovanja firmi iz bilo kog sektora, kako ne bi bila neophodna nabavka skupih gotovih softverskih rešenja“, naglasila je Marković Perović.

Od ove početne ideje su napredovali i u drugom pravcu, kada su otkrili veliki neiskorišćen tržišni potencijal jednog od njihovih projekata, odnosno projekta SFlow Analysis tool. Veliku pomoć u preduzimanju prvih koraka u vezi sa projektom pružio im je poznati kupac sa željom da investira u visokotehnološki softver. To im je pomoglo da uoče priliku za dalji razvoj SFlow softvera.

Proizvod namenjen globalnom tržištu

Softver Sflow Analysis Tool biće koristan internet provajderima, kao i svim srednjim i velikim kompanijama koje žele detaljan pregled svoje mreže. Iako je njihova ideja potekla iz softvera koji su razvili za Internet exchange, ne smatraju ovu vrstu preduzeća jedinom ciljnom grupom.

Očekujemo da će rani usvajači biti kompanije iz različitih oblasti koje se često susreću sa problemom sigurnosti i privatnosti svojih korisnika na internetu, kao i kompanije koje žele da unaprede kvalitet svojih usluga. Još uvek nismo ostvarili prodor na inostrano tržište, međutim to je u planu kao prvi sledeći veliki korak. Naš proizvod je namenjen globalnom tržištu.

Nakon analize tržišta došli su do zaključka da postoji potreba za njihovim softverom, međutim, neke od početnih pretpostavki su se, kako kaže naša sagovornica, ispostavile za delimično ili potpune pogrešne. Kao mali tim visoko motivisanih stručnjaka, brzo prilagođavaju svoja rešenja, tako da su u projektovanju softvera integrisali sva nova saznanja.

Pored direktorke Tatjane Marković Perović drugi članovi osnivačkog tima su Lena Perović i Ognjen Perović. Prema njenim rečima, IT tržište i softverska industrija trenutno predstavljaju izrazito konkurentnu oblast.

„Na osnovu istraživanja može se zaključiti da u odnosu na delatnost postoji najviše programerskih preduzeća. Osim toga, postoji veliki problem fluktuacije zaposlenih. Velike firme koje dolaze u Srbiju podižu cenu rada programera i čine nemogućim plasman softverskih rešenja po pristupačnim cenama“, ocenila je naša sagovornica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...