evropska skladišta gasa dobro su popunjena

Cene gasa na evropskom tržištu na najvišem nivou od februara

EU

14.10.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene gasa na evropskom tržištu na najvišem nivou od februara Cene gasa na evropskom tržištu na najvišem nivou od februara
Cene prirodnog gasa dostigle su na evropskom tržištu najviši nivo od februara, podstaknute rizicima u snabdevanju i najavama zahlađenja na početku sezone grejanja. U... Cene gasa na evropskom tržištu na najvišem nivou od februara

Cene prirodnog gasa dostigle su na evropskom tržištu najviši nivo od februara, podstaknute rizicima u snabdevanju i najavama zahlađenja na početku sezone grejanja.

U petak je megavat-sat gasa u terminskim ugovorima s rokom isporuke do mesec na referentnoj digitalnoj platformi TTF u Amsterdamu koštao 56,1 evra, što je najviša cena u otprilike osam meseci, prenosi Mina.

Od početka sedmice cena mu je porasla 45 odsto, odnosno oko 18 evra. Cene su podstakli rizici po snabdevanje i vremenske prognoze koje najavljuju pad temperatura. Ove nedelje u Evropi su cene gasa još znatno niže nego u prvim mesecima ruske invazije prošle godine.

Rizici uključuju privremeno zatvaranje velikog polja prirodnog gasa u Sredozemlju i gasovoda Baltikkonektor između Finske i Estonije zbog oštećenja. Trgovce brinu i mogući protest radnika u australijskom gasnom sektoru te sukob Izraela i grupe Hamas.

Uprkos rastu u ovoj sedmici cene su u Evropi još znatno niže nego što su bile u prvim mesecima ruske invazije na Ukrajinu u prošloj godini, kada su bile nakratko premašile i 300 evra po MWh.

Na početku sezone grejanja evropska skladišta gasa dobro su popunjena.

Tagovi
CENE GAS RAST
  • PAVLE-2005

    14.10.2023 #1 Author

    Nafta skuplja a vozila sve više

    Odgovori

  • Kaca

    14.10.2023 #3 Author

    Ne samo sto cemo imati problem sa benzinom i dizelom, vec ce nam i u stanu biti hladno…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    15.10.2023 #4 Author

    Neće se lako stabilizovati tržište

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...