Finska i Estonija istražuju incident na Baltiku

Helsinki: Gasovod i kabl možda namerno oštećeni

EUVesti

11.10.2023 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Helsinki: Gasovod i kabl možda namerno oštećeni Helsinki: Gasovod i kabl možda namerno oštećeni
Podmorski gasovod i telekomunikacioni kabl koji povezuje Finsku i Estoniju ispod Baltičkog mora oštećeni su u nečemu što je možda bio nameran čin, saopštila... Helsinki: Gasovod i kabl možda namerno oštećeni

Podmorski gasovod i telekomunikacioni kabl koji povezuje Finsku i Estoniju ispod Baltičkog mora oštećeni su u nečemu što je možda bio nameran čin, saopštila je vlada u Helsinkiju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO deli informacije koje ima o šteti i da je spreman da podrži svoje saveznike. Finska je Severnoatlantskom vojnom savezu pristupila u aprilu, dok je Estonija članica od 2004. godine, prenosi Reuters.

Gasovod Baltikkonektor zatvoren je rano u nedelju zbog zabrinutosti da gas curi iz rupe u cevovodu. Finski operater Gastrid rekao je da bi popravka mogla potrajati više meseci. Finski predsednik Sauli Ninisto izjavio je da su oštećenje gasovoda i komunikacionog kabla „verovatno rezultat spoljnih aktivnosti“. On je istakao da uzrok štete još nije jasan, kao i da Finska i Estonija nastavljaju istragu.

Finski premijer Peteri Orpo rekao je da je šteta na gasovodu „zabrinjavajuća“, ali da je snabdevanje Finske energijom ostalo stabilno i da oštećenje telekomunikacionog kabla nije uticalo na ukupnu povezanost Finske. On je naveo da je prerano za zaključke o tome ko je ili šta je prouzrokovalo štetu.

Finski telekomunikacioni operater Elisa, koji upravlja oštećenim kablom, saopštio je da je udaljenost kabla od gasovoda značajna, ali nije precizirao koliko je to. Veruje se da je oštećenje gasovoda nastalo u finskim vodama, a da je kabl oštećen u vodama Estonije, saopštile su finske vlasti.

Norveški institut za seizmologiju Norsar saopštio je u utorak da je identifikovao „verovatnu eksploziju“ u blizini lokacije gasovoda u Baltičkom moru u nedelju pre podne, navodeći da postoji značajna nesigurnost u podacima i da je potrebno više analiza. Portparol finskih odbrambenih snaga rekao je da trenutno ne vide nikakvu vojnu pretnju Finskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...