snabdevanje za sada osigurano preko plutajućeg terminala na jugu zemlje

Finski gasovod zatvoren zbog sumnje na curenje

SvetVesti

9.10.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Finski gasovod zatvoren zbog sumnje na curenje Finski gasovod zatvoren zbog sumnje na curenje
Finska državna kompanija koja upravlja gasnom mrežom zatvara gasovod koji dolazi iz Estonije zbog sumnje na curenje, čime je prekinut poslednji gasovod koji je... Finski gasovod zatvoren zbog sumnje na curenje

Finska državna kompanija koja upravlja gasnom mrežom zatvara gasovod koji dolazi iz Estonije zbog sumnje na curenje, čime je prekinut poslednji gasovod koji je radio u Finskoj nakon obustave ruskog uvoza.

Državna firma Gasgrid objavila je u nedelju da je oko dva sata uočila „neuobičajeni pad pritiska“ u gasovodu i izrazila „sumnju na curenje“. Kako je navedeno, istraga će se provoditi zajedno s estonskom kompanijom Elleringom, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Gasgrid je kazao da je finski gasni sistem stabilan, jer je snabdevanje gasom osigurano preko plutajućeg TPG terminala Inkoo, na jugu zemlje.

Rusija je prestala isporučivati prirodni gas Finskoj kada je Helsinki odbio platiti Moskvi u rubljama.

Gasovod Balticconnector, koji je zatvoren, pušten je u rad 2019. i jedini je kanal za uvoz gasa u Finsku (osim tečnog prirodnog gasa) otkako je ruski uvoz prekinut u maju prošle godine.

Nakon početka rata u Ukrajini krajem februara prošle godine, Moskva je tražila od kupaca „neprijateljskih zemalja“, uključujući države članice EU, da gas plaćaju u rubljama kako bi izbegla zapadne finansijske sankcije protiv centralne banke.

Prirodni gas predstavlja oko pet odsto potrošnje energije u Finskoj.

  • SABRINA

    9.10.2023 #1 Author

    Potrošnja energije prirodnim gasom od pet posto nije velika, tako da trenutno isključenje neće mnogo poremetiti bilo šta.

    Odgovori

  • Emilija

    9.10.2023 #2 Author

    Ne remeti mnogo

    Odgovori

  • Kaca

    10.10.2023 #3 Author

    Nije neka steta..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...