Slabe berzanske vrednosti kompanija za obnovljivu energiju

Tamni oblak nad zelenim akcijama

Berza

3.10.2023 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tamni oblak nad zelenim akcijama Tamni oblak nad zelenim akcijama
Akcije kompanija za obnovljivu energiju naglo su rasprodate poslednjih meseci, zbog značajno slabijih rezulatata od kompanija za fosilna goriva, jer više kamatne stope utiču... Tamni oblak nad zelenim akcijama

Akcije kompanija za obnovljivu energiju naglo su rasprodate poslednjih meseci, zbog značajno slabijih rezulatata od kompanija za fosilna goriva, jer više kamatne stope utiču na sektor.

Globalni indeks čiste energije S&P, u koji ulazi 100 najvećih kompanija u oblasti solarne i energije vetra, kao i drugih preduzeća u vezi sa obnovljivim izvorima energije, oslabio je za 20,2 odsto u poslednja dva meseca, prenosi Financial Times.

To je na tragu najgoreg godišnjeg učinka sektora od 2013. godine. Sa druge strane, energetski indeks S&P 500 koji prati kompanije za naftu i gas, ojačao je za šest odsto u istom periodu. „Tamni oblak stoji nad zelenim akcijama“, ocenjuju menadžeri imovine.

Pad je došao uprkos desetinama milijardi dolara poreskih kredita, subvencija i zajmova koje vlade nude kompanijama za zelenu energiju u SAD i Evropi. Sektor obnovljivih izvora bio je posebno podložan uticaju rastućih kamatnih stopa zbog dugoročnih ugovora po fiksnim cenama energije.

Usled globalnog rasta inflacije, kompanije za zelenu energiju pogođene su ogromnim rastom troškova, pogoršanom potražnjom za projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, dok su povišene kamatne stope učinile njihov visok nivo zaduživanja skupljim. Najteže pogođene su kompanije za solarnu energiju i vetroparkove.

Proizvođači u Kini, koja dominira u lancu snabdevanja solarnom energijom, sami beleže velike gubitke cena akcija, zbog ovogodišnje rasprodaje na tržištima kapitala. Akcije kineskih kompanija Sungrow Power Supply, JA Solar Technology i Risen Energy, koje se kotiraju u okviru S&P Global Clean Energy indeksa, oslabile su od 32 do 44 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.