Zabeležen rast broja porodica koje koriste mobilnu širokopojasnu mrežu

Pristup internetu u Crnoj Gori ima 81 odsto domaćinstava

RegionU fokusu

14.11.2022 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pristup internetu u Crnoj Gori ima 81 odsto domaćinstava Pristup internetu u Crnoj Gori ima 81 odsto domaćinstava
U Crnoj Gori, prema anketi Monstata, pristup internetu kod kuće ima 81 odsto domaćinstava, što je 8,8 procentnih poena više u odnosu na 2018.... Pristup internetu u Crnoj Gori ima 81 odsto domaćinstava

U Crnoj Gori, prema anketi Monstata, pristup internetu kod kuće ima 81 odsto domaćinstava, što je 8,8 procentnih poena više u odnosu na 2018. godinu.

U domaćinstvima se pristup internetu ostvaruje putem personalnog i prenosivog računara, kao i mobilnih uređaja, piše agencija Mina.

U istraživanju o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori u ovoj godini, koje se odnosi na domaćinstva i pojedince, navodi se da internetu putem personalnog računara pristupa 33,9 odsto anketiranih, a putem prenosivog, odnosno laptopa i tableta 68,4 odsto.

Kada je reč o načinu pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, najviše domaćinstava, njih 83,3 odsto, koristi fiksnu širokopojasnu konekciju. Mobilnu širokopojasnu konekciju koristi 67,5 odsto domaćinstava.

U odnosu na prošlu godinu zabeležen je rast od 6,4 odsto domaćinstava koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju.

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost interneta u domaćinstvima, ona je najmanja na severu i iznosi 73,2 odsto, dok je u južnom regionu najveća i iznosi 89,9 odsto.

Pristup internetu u naseljima koja nisu gradskog tipa iznosi 71,6 odsto, dok je u naseljima koja su gradskog tipa pristup internetu veći i iznosi 85,6 odsto. Pristup internetu kod kuće u naseljima gradskog tipa se povećao u odnosu na prošlu godinu 0,2 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je u poslednja tri meseca 82,4 odsto anketiranih pojedinaca koristilo internet, od kojih ga je 86,5 odsto koristilo više puta dnevno.

Procenat korišćenja interneta više puta dnevno je veći kod muškaraca i iznosi 86,7 odsto, dok je kod žena 86,2 odsto.

Aktivnosti koje su ispitanici najčešće preduzimali putem interneta u privatne svrhe u poslednja tri meseca su telefoniranje putem interneta, odnosno video-razgovori 97,4 odsto, korišćenje društvenih mreža 85,3 odsto, dok je 82,7 odsto njih saopštilo da je čitalo ili preuzimalo online novine ili časopise.

Istraživanje, čija su ciljna domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine, pokazalo je da je procenat onih koji nikada nisu kupili ili naručili robu ili usluge putem interneta 53 odsto.

  • BIJUTI27

    14.11.2022 #1 Author

    Ovo je odlična vest, jer će uporedo
    Rasti i broj preduzeća koja imaju veb sajtove i velika mogućnost da ljudi rade i zarađuju…

    Odgovori

  • Jovana24

    14.11.2022 #2 Author

    danas je internet normalna stvar koliko i nekad fiksni telefon

    Odgovori

  • MARE

    20.11.2022 #3 Author

    Ziveo nama vajfaj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...