Američka privreda komora u Srbiji sprovodi seriju obuka u ovoj oblasti

Od početka oktobra pojačan nadzor nad softverskom piraterijom

Bolji posaoInfrastrukturaSrbija

17.10.2022 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Od početka oktobra pojačan nadzor nad softverskom piraterijom Od početka oktobra pojačan nadzor nad softverskom piraterijom
Izmenama i dopunama Zakona o posebnim ovlašćenjima, radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, nadležnost za kontrolu legalnosti softvera dodeljena je Tržišnoj inspekciji koja je... Od početka oktobra pojačan nadzor nad softverskom piraterijom

Izmenama i dopunama Zakona o posebnim ovlašćenjima, radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, nadležnost za kontrolu legalnosti softvera dodeljena je Tržišnoj inspekciji koja je od početka oktobra preuzela ovaj nadzor od Poreske uprave.

Američka privredna komora (AmCham Srbija) sprovodi seriju obuka i edukativnih radionica posvećenih unapređenju kapaciteta državnih organa da efikasnije štite prava intelektualne svojine kada su u pitanju softveri. Treninzi su namenjeni predstavnicima inspekcijskih, pravosudnih i drugih nadležnih organa iz država regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, a u čijoj su nadležnosti kontrola i procesuiranje softverske piraterije.

Savremeni kanali komunikacija i internet predstavljaju poseban izazov za zaštitu intelektualnih prava svojine.

Poslednje nezavisne studije koje su na našem tržištu rađene pokazuju da je nelegalna prodaja softvera u Srbiji 2017. godine zauzimala 66 odsto tržišta, a procene govore da ovaj procenat nije značajno smanjen, pogotovo tokom i nakon vrhunca Covid-19 pandemije kada je nivo upotrebe neadekvatno licenciranog softvera snažno porastao.

“Istraživanja kompanije IDC pokazuju da jedan od tri nelegalno kupljena prava korišćenja softvera nose ozbiljan bezbednosti rizik u vidu malvera koji ozbiljno ugrožava bezbednost računara i mreža na koje su oni povezani. Zato je, pored činjenice da je neovlašćena upotreba softvera nelegalna i da je predmet nadzora nadležnih organa, važno znati gde i kako kupovati softver, posebno online. AmCham već četvrti put u poslednjih 15 godina vrši obuke nadležnih organa u Srbiji sa ciljem unapređenja efikasnosti nadzora nad legalnošću softvera, i drago nam je da vlasnici prava intelektualne svojine u ovom domenu mogu da podele najbolje svetske prakse i najnovije trendove, čime verujemo da ćemo podići efikasnost nadležnih organa u Srbiji, ali i u regionu”, izjavila je Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora AmChama u Srbiji.

Koordinisani napori Vlade Republike Srbije, Američke ambasade i kompanija članica AmChama doveli su do značajnih promena na polju modernizacije regulatornog okvira i na njegovoj doslednijoj i koordinisanijoj primeni u poslednjih 20 godina, ipak prostora za unapređenje ima.

“Dobijanjem novih nadležnosti od početka oktobra, koje podrazumevaju i utvrđivanje da li postoji povreda prava na računarske programe (softver) i baze podataka, zaokružujemo naše nadležnosti koje se tiču inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite prava intelektualne svojine. Radujemo se edukacijama koje sprovodi AmCham Srbija, a koje nam pomažu da efikasnije radimo i nadamo se da će rezultati biti slični onima koje smo ostvarili u unapređenju nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu, kada smo u prve dve godine kapacitet nadzora povećali za više od 100 puta“, izjavila je Mirjana Damjanović, načelnica odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača iz Sektora tržišne inspekcije.

Kompanije članice AmCham-a, kao nosioci prava intelektualne svojine, tokom ovih obuka dele svoja znanja o internim politikama licenciranja i kategorijama proizvoda koji su na tržištu, dele dobre međunarodne prakse u nadzoru softverske piraterije i daju smernice koje će biti od pomoći pri mapiranju ključnih tačaka nadzora u cilju smanjenja stope softverske piraterije u Srbiji i regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...