sklopljeni ugovori sa velikim proizvođačima u auto-industriji

Teslina tehnologija punjenja e-automobila ubrzano postaje standard za SAD

AutomobiliLifestyleSvet

28.6.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Teslina tehnologija punjenja e-automobila ubrzano postaje standard za SAD Teslina tehnologija punjenja e-automobila ubrzano postaje standard za SAD
Teslina tehnologija punjenja električnih vozila se ubrzano razvija kako bi postala severnoamerički standard, dajući dodatni podsticaj planu proizvođača automobila da proširi pristup ekskluzivnim punjačima.... Teslina tehnologija punjenja e-automobila ubrzano postaje standard za SAD

Teslina tehnologija punjenja električnih vozila se ubrzano razvija kako bi postala severnoamerički standard, dajući dodatni podsticaj planu proizvođača automobila da proširi pristup ekskluzivnim punjačima.

Teslina tehnologija punjenja sve više uzima maha proteklih nedelja. Volvo Car se u utorak pridružio General Motorsu , Fordu i Rivianu u prihvatanju Teslinog dizajna punjenja, i tako izbegao ranije napore administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joa Biden) da uspostavi kombinovani sistem punjenja (CCS) dominantan standard punjenja u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Reuters.

SAE International ima za cilj da napravi standardnu konfiguraciju Teslinog konektora za punjenje za šest meseci ili manje, rekao je zvaničnik ove organizacije za standarde u utorak.

On je dodao da udruženje vodi razgovore sa Teslom, Fordom, GM-om i drugim proizvođačima automobila, kao i saveznom vladom o standardizaciji.

„Mislim da je postojao pravi, čini mi se, zdrav osećaj hitnosti i svrhe između industrije i vlade“, rekao je za Reuters Frenk Menčaka (Frank Menchaca), predsednik za Održivu mobilnost i rešenja u SAE International.

„Važna stvar koju treba razumeti u vezi sa ovim procesom je da ga više ne kontroliše jedna kompanija. Zaista se sve kompanije okupljaju da sastave standard o tome kako da se razvija ovaj priključak“, rekao je Menčaka.

Tesla svoju tehnologiju naziva „Severnoameričkim standardom punjenja (NACS)“, ali tek treba da bude odobrena i kao standard od strane SAE International.

Akcije Tesle porasle su za tri odsto na 248,33 dolara u utorak popodne.

SAD su na putu da do 2030. godine instaliraju mrežu od 1,2 miliona javnih punjača za električna vozila, uključujući milion punjača nivoa 2, prema studiji Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NREL), istraživačkog centra koji finansira savezna država.

Ova projekcija premašuje cilj Bajdenove administracije da postavi 500.000 javnih punjača do 2030. godine.

Izgradnja javne mreže za punjenje će zahtevati između 33 milijarde i 55 milijardi dolara kumulativnih investicija javnog i privatnog kapitala, prema studiji NREL-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...