nakon pada potražnje u svetu

Za podsticaj prodaje e-vozila Kina izdvaja 520 milijardi juana

AutomobiliLifestyleSvet

21.6.2023 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Za podsticaj prodaje e-vozila Kina izdvaja 520 milijardi juana Za podsticaj prodaje e-vozila Kina izdvaja 520 milijardi juana
Kina je predstavila paket od 520 milijardi juana (97 milijardi dolara) za podsticaj prodaje električnih vozila (EV) i drugih zelenih automobila u naredne četiri... Za podsticaj prodaje e-vozila Kina izdvaja 520 milijardi juana

Kina je predstavila paket od 520 milijardi juana (97 milijardi dolara) za podsticaj prodaje električnih vozila (EV) i drugih zelenih automobila u naredne četiri godine kako bi poboljšala potražnju za automobilima, zbog čega su akcije proizvođača automobila naglo porasle.

Paket je bio željno iščekivan nakon ranijeg obećanja vlade da će promovisati ovu industriju. Ovaj potez dolazi nakon što je smanjenje prodaje na najvećem svetskom tržištu automobila izazvalo zabrinutost zbog ekonomskog rasta, koji gubi zamah od brzog početka godine, prenosi Reuters.

Nova energetska vozila (NEV) kupljena 2024. i 2025. biće oslobođena plaćanja poreza na kupovinu, koji iznosi čak 30.000 juana po vozilu, odnosno oko 4.100 dolara. Izuzeće će biti prepolovljeno za kupovine obavljene 2026. i 2027. godine, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva finansija.

Ukupne poreske olakšice iznosiće 520 milijardi juana, rekao je zamenik ministra finansija Sju Hongcaj na konferenciji za novinare.

Ovaj potez je produžetak trenutne politike, prema kojoj su NEV, koji uključuju EV sa svim baterijama, priključne benzinsko-električne hibride i vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama, oslobođeni plaćanja poreza na kupovinu do kraja 2023. godine.

Saopštenje od srede označava četvrto produženje poreske olakšice, koje je prvi put najavljeno 2014. godine. Ranija produženja su doneta 2017, 2020. i 2022. godine.

„Produženje za još četiri godine nadmašilo je očekivanja tržišta“, rekao je Cui Dongshu, generalni sekretar Kineskog udruženja za putnička vozila.

Kineske automobilske akcije su ojačale nakon ovih najava, a akcije proizvođača električnih vozila Nio i Xpeng porasle su za 6,1 i 5,5 odsto, u poređenju sa padom od 2,4 odsto u hongkonškom referentnom indeksu. Li Auto je takođe zabeležio rast za 3,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...