benzinci i dalje bili najprodavaniji sa udelom na tržištu od 36,5 procenata

Prodaja e-vozila u EU porasla za 71 odsto zahvaljujući subvencijama

AutomobiliEULifestyle

22.6.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Prodaja e-vozila u EU porasla za 71 odsto zahvaljujući subvencijama Prodaja e-vozila u EU porasla za 71 odsto zahvaljujući subvencijama
Prodaja električnih vozila (EV) u Evropskoj uniji porasla je u maju za 71 odsto, dok je registracija novih automobila veća deseti uzastopni mesec i... Prodaja e-vozila u EU porasla za 71 odsto zahvaljujući subvencijama

Prodaja električnih vozila (EV) u Evropskoj uniji porasla je u maju za 71 odsto, dok je registracija novih automobila veća deseti uzastopni mesec i porasla je za 18,5 odsto, pokazuju podaci koje je objavilo regionalno udruženje proizvođača automobila.

Prodaja električnih i hibridnih automobila (koji imaju i bateriju i motor sa unutrašnjim sagorevanjem), porasla je u bloku u poslednje tri godine, podstaknuta vladinim subvencijama i korporativnim voznim parkovima koji traže opcije vozila sa niskim ili nultim emisijama.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da su električna vozila činila 13,8 odsto ukupne prodaje automobila u maju, u odnosu na manje od 10 odsto godinu dana ranije.

Dok su benzinci i dalje bili najprodavaniji u maju, sa udelom na tržištu od 36,5, zajedno sa dizel automobilima, modeli na čisto fosilno gorivo činili su ispod 51 odsto prodaje.

Tek 2015. godine, samo dizel automobili su činili više od 50 odsto ukupne prodaje automobila u Evropi.

Prodaja najtraženijeg evropskog proizvođača automobila Volkswagena porasla je u maju za 19,5 odsto, dok su Renault i BMW zabeležili rast prodaje od 35,9 odsto, odnosno 34,3 odsto.

Stellantis, koji se bori sa logističkim problemima u isporuci automobila, zabeležio je pad prodaje od 0,2 odsto.

Broj novih vozila registrovanih u maju u EU, Britaniji i Evropskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) porastao je za 18,2 odsto na 1,12 miliona jedinica na godišnjem nivou.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...