Osnivač FTX platforme prikupio 1,8 milijardi dolara obmanjujući ulagače

Komisija za hartije od vrednosti i berze optužila Bankmana Frida za prevaru investitora

Hi-techInvesticijePoslovanjeSvet

13.12.2022 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Komisija za hartije od vrednosti i berze optužila Bankmana Frida za prevaru investitora Komisija za hartije od vrednosti i berze optužila Bankmana Frida za prevaru investitora
Američki regulatori optužili su suosnivača kripto berze FTX Sema Bankmana Frida (Sam Bankman-Fried) da je više godina sprovodio šemu za prevaru investitora i tako... Komisija za hartije od vrednosti i berze optužila Bankmana Frida za prevaru investitora

Američki regulatori optužili su suosnivača kripto berze FTX Sema Bankmana Frida (Sam Bankman-Fried) da je više godina sprovodio šemu za prevaru investitora i tako prikupio više od 1,8 milijardi dolara.

Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) saopštila je u utorak da je Bankman Frid, koji je uhapšen na Bahamima i koji se suočava sa krivičnim prijavama u Sjedinjenim Američkim Državama, sakrio do koje mere su povezane kripto berza FTX i njegova firme Alameda Research. SEC je takođe naveo da je on koristio sredstva klijenata, piše Bloomberg.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze Geri Gensler (Gary Gensler) navodi u saopštenju da je Sem Bankman Frid svoju “kulu od karata gradio na obmanama, govoreći pritom da je to jedna od najsigurnijih kripto tvorevina”.

Bankman Frid je preusmerio milijarde dolara sredstava koje su ulagali korisnici FTX-a na finansiranje njegovih drugih poslovnih poduhvata, navodi se u tužbi koju je SEC podnela Federalnom sudu južnog distrikta Njujorka. Kako se navodi u tužbi, FTX je u “orkestriranoj šemi za prevaru kapitalnih investitora “prikupio više od 1,8 milijardi dolara, od čega 1,1 milijardu dolara čine sredstva koja je uložilo 90 ulagača iz SAD. 

Kompanija Alameda Research je prenela negativni bilans na FTX i bila je izuzeta iz protokola o riziku berze. SEC navodi i da je Bankman Frid lično naredio da se rizici FTX platforme ne prenose na kompaniju Alameda, te da je od investitora sakrio do koje mere su ova dva entiteta povezana. 

Prema tužbi, do kraja prošlog meseca Bankman Frid je obmanjivao investitore, pokušavajući da nadoknadi nedostatak od osam milijardi dolara dok je FTX gubio još više jer su korisnici počeli da povlače sredstva. Šema je okončana 11. novembra, kada su i FTX platforma i kompanija Alameda podnele zahtev za bankrot.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...