Direktorka sektora za upravljanje hartijama od vrednosti poslata na odsustvo

Švedski penzioni fond izgubio dve milijarde dolara zbog bankarske krize u SAD

BankeInvesticijeNovacSvet

4.4.2023 19:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švedski penzioni fond izgubio dve milijarde dolara zbog bankarske krize u SAD Švedski penzioni fond izgubio dve milijarde dolara zbog bankarske krize u SAD
Posledice gubitka od skoro dve milijarde dolara u investicijama u najvećem švedskom penzionom fondu Alecta, uzele su maha nakon suspendovanja direktorka sektora za upravljane... Švedski penzioni fond izgubio dve milijarde dolara zbog bankarske krize u SAD

Posledice gubitka od skoro dve milijarde dolara u investicijama u najvećem švedskom penzionom fondu Alecta, uzele su maha nakon suspendovanja direktorka sektora za upravljane hartijama od vrednosti u ovoj instituciji i najave da će veliki udeli u kompanijama van domaćeg tržišta biti smanjeni.

Ovim potezima Alecta nastoji da izgradi poverenje i zadrži klijente nakon bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama koja je fondu donela velike gubitke.

Tokom proteklih šest godina, fond je usmeravao svoje investicije s namerom da postane jedan od najvećih akcionara SVB finansijske grupe, Signature i First Republic banke. Nakon bankarskog kraha, iz fonda je saopšteno da ne očekuju da će povratiti bilo koji deo investicija u SVB i Signature banke, dok je udeo u zajmodavcu First Republic prodao sa gubitkom, piše Bloomberg.

“Gubici u američkim bankama ozbiljno su narušili poverenje klijenata u Alectu i njeno upravljanje kapitalom“, rekao je izvršni direktor švedskog fonda Magnus Biling (Magnus Billing) u izjavi.

Direktorka sektora za upravljanje hartijama od vrednosti Liselot Ledin (Liselott Ledin), koja je bila odgovorna za investicije, poslata je na odsustvo, rekao je portparol fonda Jakob Lapidus (Jacob Lapidus). Fond je imenovao En Grevelijus (Ann Grevelius) kao vršioca dužnosti direktora za upravljanja tim portfeljom.

Uzimajući u obzir da fond upravlja imovinom vrednom 1,2 biliona kruna, gubici američke banke neće uticati na koeficijent solventnosti fonda. Ipak, Alecta je pokrenula internu istragu o investicionim procesima, a primila je i poziv državnih finansijskih regulatora.

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #1 Author

    Nije mali gubitak,nadam se da ce direktorka da se vrati sa odsustva na koji su je poslali…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...