Rast sredstava u novčanim fondovima u SAD

Goldman Sachs i JPMorgan među najvećim dobitnicima bankarske krize

BankeSvetVesti

27.3.2023 08:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Goldman Sachs i JPMorgan među najvećim dobitnicima bankarske krize Goldman Sachs i JPMorgan među najvećim dobitnicima bankarske krize
Banke Golman Sachs, JPMorgan Chase i Fidelity su najveći dobitnici od investitora koji su ulivali gotovinu u fondove američkog tržišta novca u protekle dve... Goldman Sachs i JPMorgan među najvećim dobitnicima bankarske krize

Banke Golman Sachs, JPMorgan Chase i Fidelity su najveći dobitnici od investitora koji su ulivali gotovinu u fondove američkog tržišta novca u protekle dve nedelje, jer su kolaps dve regionalne banke i sporazum o spasavanju Credit Suisse izazvali zabrinutost za sigurnost bankovnih depozita.

Više od 286 milijardi dolara prelilo se u fondove tržišta novca do sada u martu, što ga čini najvećim mesecom priliva od vrhunca pandemije Covid-19, prenosi Financial Times. Goldman Sachs preuzeo je skoro 52 milijarde dolara, što je povećanje od 13 odsto od 9. marta, dan pre nego što su američke vlasti preuzele banku Silicijumske doline (SVB).

JPMorgan je primio skoro 46 milijardi dolara, a Fidelity je zabeležio priliv od skoro 37 milijardi dolara, prema podacima kompanije iMoneyNet. Fondovi tržišta novca obično drže sredstva sa veoma niskim rizikom, koja je lako kupiti i prodati, ukljulujući kratkotrajni dug američke vlade.

Dostupni prinosi na ova ulaganja sada su nabolja poslednjih godina, jer su američke federalne rezerve podigle kamate na petnaestogodišnji maksimum u pokušaju obuzdavanja inflacije. U januaru i februaru bilo je manje neto priliva, a tempo priliva ubrzao se u poslednje dve nedelje, a primetno je da velike štediše traže sigurno utočište.

Iako su se američki zvaničnici složili da podrže sve depozite u SVB i Signatura banci, koje su propale istog vikenda, nisu garantovali one više od 250.000 dolara u drugim institucijama. Zahvaljujući porastu tokova novca ovog meseca ukupna sredstva u novčanim fondovima povećana su na rekordnih 5.100 milijardi dolara, prema podacima Bank of America.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...