SNB prognozira da će inflacija u 2024. i 2025. iznositi dva odsto

Centralne banke Švajcarske i Norveške povećale referentne kamatne stope

BankeEU

23.3.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Centralne banke Švajcarske i Norveške povećale referentne kamatne stope Centralne banke Švajcarske i Norveške povećale referentne kamatne stope
Švajcarska nacionalna banka (SNB) povećala je kamatnu stopu po četvrti put, pridružujući se tako ostalim centralnim bankama koje na taj način pokušavaju da suzbiju... Centralne banke Švajcarske i Norveške povećale referentne kamatne stope

Švajcarska nacionalna banka (SNB) povećala je kamatnu stopu po četvrti put, pridružujući se tako ostalim centralnim bankama koje na taj način pokušavaju da suzbiju inflaciju.

SNB je na sednici održanoj ove nedelje odlučila da referentnu kamatu podigne za 50 baznih poena, odnosno na 1,5 odsto, nakon što je uočeno da inflatorni pritisci ponovo rastu, piše Financial Times.

Iz centralne banke navode da su zabrinuti da će pritisci koji cene guraju naviše postati konstantni, te su revidirali svoje inflatorne prognoze.

Švajcarska centralna banka sada očekuje da će prosečna godišnja inflacija u 2023. godini iznositi 2,6 odsto, te da će biti snižena na dva odsto u 2024. i 2025. godini.

U februaru je su potrošačke cene porasle 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na severu Evrope, centralna banka norveške, koja je prva među zapadnim monetarnim institucijama počela da podiže kamatne stope nakon pandemije, nastavila je sa povećanjima uz saopštenje da će nastaviti sa takvom monetarnom politikom i pored nedavnih previranja u finansijskom sektoru.

Čelnici Norges Bank odlučili su ove nedelje da referentnu kamatnu stopu povećaju za 0,25 baznih poena, odnosno na tri odsto i napomenuli da će na sledećem sastanku, zakazanom u maju, nastaviti sa povećanjima kako bi obuzdali inflaciju.

“Ekonomskim razvojem je neizvestan, ali on se za sada kreće u smeru koji smo očekivali, tako da će kamatna stopa biti dodatno povećana u maju”, izjavila je guvernerka norveške centralne banke Ida Volden Bake (Ida Wolden Bache).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...