Američka centralna banka nastavila sa zaoštravanjem monetarne politike

Federalne rezerve ipak povećale referentnu kamatu za 25 baznih poena

BankeBerzaSvet

22.3.2023 19:36 Autor: Marko Andrejić 3

Federalne rezerve ipak povećale referentnu kamatu za 25 baznih poena Federalne rezerve ipak povećale referentnu kamatu za 25 baznih poena
Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) ipak je odlučila da nastavi sa zaoštravanjem monetarne politike, pa je na sastanku Federalnog komiteta za otvoreno tržište... Federalne rezerve ipak povećale referentnu kamatu za 25 baznih poena

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) ipak je odlučila da nastavi sa zaoštravanjem monetarne politike, pa je na sastanku Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) doneta odluka da se kamatne stope u SAD povećaju za novih 25 baznih poena.

Tako se referentna kamata sada nalazi na najvišem nivou od 2007. godine, odnosno u opsegu od 4,75 do pet odsto.

Ovakva odluka je bila očekivana, pošto je glavna dilema ekonomista i analitičara bila da li bi Fed trebalo da nastavi borbu sa inflacijom ili da se usredsredi na trenutno aktuelnu bankarsku krizu u SAD i usmeri svoje aktivnosti ka osiguravanju dovoljne likvidnosti. Povećanje od 0,25 odsto praktično predstavlja kompromis između ova dva puta.

Ovo je deveti put zaredom da Fed povećava ključnu kamatu, a najnovijom odlukom ukupan rast kamata od sredine 2022. godine dostigao je 400 baznih poena.

Deo poslovne javnosti predviđao je da bi Fed ovog meseca možda mogao i da napravi pauzu u svom ciklusu monetarnog zaoštravanja, ali je većina bila složna u oceni da bi takva odluka mogla pre da izazove paniku na tržištima nego da ih smiri.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u svom obraćanju da je na sastanku bilo reči o pauzi, ali da je odluka o novom povećanju doneta snažnim konsenzusom.

Federalne rezerve su prethodnih dana razmatrale stroža pravila za banke srednje veličine u nastojanju da izbegnu ponavljanje kolapsa banaka, nakon bankrota Banke Silicijumske doline (SVB) koji je primorao vlasti da intervenišu. Centralna banka SAD preispituje zahteve za kapitalom i likvidnošću koje nameće bankama, posebno onim sa imovinom između 100 i 250 milijardi dolara, preneo je Financial Times.

Inače, Evropska centralna banka je prošle nedelje nastavila sa povećavanjem referentne kamate, i to za 50 baznih poena, uz predviđanje da će inflacija još dugo ostati iznad zadatih koridora.

Iako je u poslednjem trenutku bilo reči o mogućnosti da ECB odustane od novog skoka kamata zbog dešavanja na globalnom bankarskom tržištu, u Frankfurtu su odlučili da ipak ispune ono što su najavili posle februarskog sastanka.

Tagovi
FED INFLACIJA
  • Jovana24

    22.3.2023 #1 Author

    I dokle tako…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.3.2023 #2 Author

    Banke diktiraju sve na tržištu jer imaju moć i u kriznim vremenima zarađuju najviše.

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Pa banke sve diktiraju naravno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...