Cilj je povratak u profitabilnu zonu, ali i proizvodnja luksuznih električnih vozila

Aston Martin plasira nove akcije kako bi otplatio dug

AutomobiliInvesticijeLifestyleSvet

1.8.2023 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Aston Martin plasira nove akcije kako bi otplatio dug Aston Martin plasira nove akcije kako bi otplatio dug
Aston Martin Lagonda Global Holdings planira da prikupi 210 miliona funti (270 miliona dolara) prodajom novih akcija kako bi čuveni britanski proizvođač luksuznih automobila... Aston Martin plasira nove akcije kako bi otplatio dug

Aston Martin Lagonda Global Holdings planira da prikupi 210 miliona funti (270 miliona dolara) prodajom novih akcija kako bi čuveni britanski proizvođač luksuznih automobila uspeo da vrati dug koji se dodatno povećao zbog visokih kamata i prikupi sredstva za svoju strategiju proizvodnje električnih vozila.

Glavni akcionari, uključujući konzorcijum Yew Tree predsednika odbora u Astonu Martinu Lorensa Strola (Lawrence Stroll), Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije, Geeli International i Mercedes-Benz Group AG, pristali su da pretplate oko 115 miliona funti plasmana, saopštila je kompanija, a preneo Bloomberg. Preostale akcije biće dostupne institucionalnim investitorima.

„Ponuda akcija će nam omogućiti da otkupimo naš najskuplji dug, ubrzamo put kojim smo išli da razdužimo naš bilans stanja i obezbedimo održivi pozitivni novčani tok“, rekao je Strol u saopštenju.

Aston Martin je pokušavao da se vrati na stazu profitabilnosti. Kompanija je prošle nedelje prijavila zaradu u drugom tromesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara, ali je svoje smernice za celu godinu ostavila nepromenjenim.

Prošlog meseca, Aston Martin je rekao da je dogovorio povezivanje tehnologije električnih vozila sa Lucid Group, koju takođe podržava državni fond Saudijske Arabije.

Dugogodišnji finansijski problemi čuvenog proizvođača učinili su da se sve više oslanja na nove partnere za modernu tehnologiju koju drugi proizvođači automobila smatraju ključnom za svoje proizvode.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...