Evropska automobilska industrija pod pritiskom kineskog izvoza

Francuske subvencije samo na osnovu emisije štetnih gasova

AutomobiliEULifestyleSvet

31.7.2023 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuske subvencije samo na osnovu emisije štetnih gasova Francuske subvencije samo na osnovu emisije štetnih gasova
Nove francuske subvencije za automobile pomoći će evropskoj automobilskoj industriji da izdrži pretnju priliva uvoznih jeftinih kineskih električnih vozila, rekao je francuski ministar finansija... Francuske subvencije samo na osnovu emisije štetnih gasova

Nove francuske subvencije za automobile pomoći će evropskoj automobilskoj industriji da izdrži pretnju priliva uvoznih jeftinih kineskih električnih vozila, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire).

U okviru paketa mera francuske vlade za podršku zelenoj industriji biće isplaćivane subvencije za nova električna vozila samo na osnovu emisija štetnih gasova njihovih proizvođača. To će pogoditi proizvođače iz Kine, gde se industrija oslanja na električnu energiju iz termoelektrana na ugalj, prenosi Financial Times.

Le Mer je tokom vikenda boravio u Pekingu gde je sa kineskim zvaničnicima razgovarao o trgovini i investicijama. Francuski ministar naveo je da „nije zabrinut“ zbog pretnje evropskim proizvođačima automobila od uvoza kineskih električnih vozila.

„Mislim da našim novim zakonodavnim odlukama otvaramo put Evropi za manje naivan pristup, uzimajući u obzir nivo emisija u industriji“, izjavio je Le Mer.

Evropski proizvođači uznemireni su kineskim napretkom u industriji električnih vozila, a Kina uz to preuzima vodeću ulogu u proizvodnji baterija. Na kineskom tržištu električnih vozila, koje je najveće u svetu, domaći automobili nadmašuju po prodaji zapadnu konkurenciju.

Iako je prodaja električnih vozila iz Kine u Evropi i dalje u ranoj fazi ekspanzije, ona bi mogla da dostigne 1,5 miliona vozila do 2030. godine, što je ekvivalentno udelu od 13,5 odsto prodaje u prošloj godini. Za evropske proizvođače automobila istovremeni gubitak tržišnog udela kod kuće i u Kini imao bi ozbiljne posledice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...