Forinta prema evru na najnižem nivou u godinu dana

Orbanov sukob sa guvernerom plaši investitore

EURegionVesti

7.3.2024 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Orbanov sukob sa guvernerom plaši investitore Orbanov sukob sa guvernerom plaši investitore
Mađarski premijer Viktor Orban mesecima je podsticao Centralnu banku da agresivnije snizi kamatne stope i izvuče zemlju iz recesije. Međutim, dosadašnja napetost između njega... Orbanov sukob sa guvernerom plaši investitore

Mađarski premijer Viktor Orban mesecima je podsticao Centralnu banku da agresivnije snizi kamatne stope i izvuče zemlju iz recesije. Međutim, dosadašnja napetost između njega i guvernera prelazi u otvoreni sukob.

Nekada Orbanova desna ruka, guverner Đerđ Matolči sada se nalazi u oštroj konfrontaciji sa vladom, u sporu koji se spustio na nivo javnih prozivki i navijanja oko smanjenja kamatnih stopa, nezavisnosti Centralne banke i kredibiliteta.

Nepoverenje između dve strane je toliko intenzivno da je sva značajna komunikacija između njih prekinuta, tvrde ljudi upoznati sa sporom koji su tražili da ne budu identifikovani, prenosi Bloomberg.

Eskalirajući sukob otkriva novi nivo disfunkcije u ekonomsko-političkim krugovima u Budimpešti, uznemiravajući investitore i dovodeći forintu na najslabiji nivo u odnosu na evro za godinu dana.

„Pogađanje oko kredibiliteta centralne banke trenutno može biti ‘prihvatljiv trošak’ za postizanje Orbanovih ciljeva“, rekao je za Bloomberg Malin Rosengren, portfolio menadžer u Bluebay Asset Management. „Međutim, takav gubitak kredibiliteta destabilizovaće valutu u godinama koje dolaze.”

Svađa je dostigla tačku ključanja prošle nedelje, kada je vlada objavila planove za pojačanje nadzora nad Centralnom bankom, navodno da bi ispravila “slabo upravljanje finansijama”, posebno vezano za kontroverznu mrežu fondacija. Matolči je to nazvao ”značajnim napadom“ na instituciju monetarne politike u zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...