Srbija sve bliža regulisanju crowdfundinga

NBS za Biznis.rs: U toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju

BankeInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

21.3.2024 13:15 Autor: Milica Rilak 6

NBS za Biznis.rs: U toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju NBS za Biznis.rs: U toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju
U Narodnoj banci Srbije (NBS) trenutno je u toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju, uvažavajući potrebu da svi aspekti budu detaljno sagledani... NBS za Biznis.rs: U toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju

U Narodnoj banci Srbije (NBS) trenutno je u toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju, uvažavajući potrebu da svi aspekti budu detaljno sagledani i da nacrt ovog zakona bude usaglašen sa drugim zakonima i propisima, sa potrebama prakse u našoj zemlji, kao i sa odredbama Uredbe EU br. 2020/1503, kojom se uređuje ova materija, rekli su iz naše centralne banke za Biznis.rs.

Izrada Nacrta zakona o grupnom finansiranju, odnosno crowdfundingu, deo je Akcionog plana za razvoj startap ekosistema u 2024. godini koji je, kako smo već pisali, za cilj postavio da do kraja godine u Srbiji bude registrovano 300 startapa, kao i da bude obezbeđeno 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje.

„Кao jedan od mehanizama koji će omogućiti da startapi za svoje ideje i projekte prikupljaju sredstva iz domaćih i stranih takozvanih alternativnih izvora finansiranja, na način koji je bezbedan, efikasan i zakonit, predviđeno je i donošenje posebnog zakona o grupnom finansiranju“, kažu za naš portal iz NBS.

Podsećaju da „grupno finansiranje“ ima za cilj da olakša finansiranje projekta prikupljanjem kapitala od većeg broja lica koja po pravilu doprinose svojim relativno malim iznosima ulaganja i koja se ne moraju profesionalno baviti investiranjem.

NBS je, kako ističu, pristupila aktivnostima na izradi zakona kojim se uređuje crowdfunding imajući u vidu da, osim postojećih zakonskih rešenja kojima je već bliže uređeno i omogućeno finansiranje, grupno finansiranje treba posmatrati kao dopunsku meru u cilju dodatne podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i startapova koji traže finansiranje, a ne mogu uvek da ga obezbede na klasičan način – zaduženjem kod banaka ili izlaskom na tržište izdavanjem dužničkih instrumenata.

„Ovim zakonskim rešenjem trebalo bi da budu regulisani uslovi i način pružanja usluga grupnog finansiranja u Republici Srbiji, uslovi za osnivanje i poslovanje pružalaca tih usluga, vršenje nazora nad poslovanjem ovih pružalaca usluga, kao i zaštita korisnika tih usluga“, naglasili su u izjavi za Biznis.rs.

Evri dolari
Foto: Pixabay

Trenutno je u toku usaglašavanje teksta Nacrta zakona o grupnom finansiranju, a kako je Uredba EU br. 2020/1503, kojom se uređuje ova materija, u primeni tek od 10. novembra 2021. godine, odnosno da su 2022. i 2023. godina prve dve godine pune primene ove Uredbe, iz NBS objašnjavaju da je odlučeno da se u toku usaglašavanja teksta sagleda i analizira praksa primene relevantne uredbe u EU, kao i druga pitanja od značaja „kako bi verzija nacrta bila izrađena na osnovu što više iskustava i podataka iz prakse“.

Kada je reč o praksi u Srbiji, crowdfunding kampanje su faktički zavisile od snalažljivosti pokretača, pa smo tako svedočili prikupljanju sredstava za snimanje dokumentarnog filma o Vladi Divljanu, “Nebeska tema”, kada je obezbeđeno 40.000 dolara preko Indigogoa, ili velika aktivnost beogradskog studija za društvene igre Forsage Games, koji je kroz pet kampanja na Kickstarteru prikupio čak 300.000 dolara.

Te primere je još pre tri godine u razgovoru za Biznis.rs naveo Luka Božović ispred Inicijative Crowdfunding.rs.

„Startit je na taj način dobio više od 100.000 dolara za uređenje dela prostora u Beogradu i otvaranje novih centara u tri grada u Srbiji, kako bi uključili veliki broj mladih u svoj rad. Domaći startap Strawberry Energy je kroz crowdinvesting na platformi Crowdcube prikupio 360.000 funti za dalji razvoj, u zamenu za udeo u vlasništvu. Kafe bar 16 je prikupio više od 1.300.000 dinara na platformi Donacije.rs kako bi ovo socijalno preduzeće nastavilo sa radom i pružanjem podrške deci iz Svratišta za decu ulice uprkos pandemiji…“, pričao je tada Luka, uz napomenu da zakonodavni okvir u Srbiji i dalje nije najpovoljniji za razvoj crowdfunding ekosistema.

„Sa jedne strane, sredstva prikupljena kroz crowdfunding se oporezuju kao i svaki drugi poslovni prihod, pa samo poresko zakonodavstvo ne motiviše da se krene u kampanju. Takođe, Narodna banka Srbije nema posebnu šifru za crowdfunding kao osnov prihoda, što stvara probleme kada u banci treba dati izjavu o poreklu sredstava“, rekao nam je ranije Božović.

Kada je reč o aktuelnom propisu u izradi, iz NBS najavljuju da će Nacrt po usaglašavanju, a u skladu sa ustaljenom procedurom, biti upućen na javnu raspravu, odnosno „biće objavljen na internet prezentaciji NBS u cilju sprovođenja javne rasprave“. Nakon toga predlog zakona biće upućen u skupštinsku proceduru.

Podsetimo da je Akcionim planom za razvoj startap ekosistema za 2024. predviđen i rad na izmenama Zakona o inovacionoj delatnosti, kao i Zakona o alternativnim investicionim fondovima.

Poseban zadatak koji je država sebi zadala u ovoj godini je izrada digitalnog alata za praćenje i analiziranje indikatora kojima se meri inovativnost države, za šta je zadužen Institut za veštačku inteligenciju iz Novog Sada.

  • LENA

    21.3.2024 #1 Author

    NBS radi na zakonu o grupnom finansiranju kako bi podržala startape u Srbiji, omogućavajući im prikupljanje sredstava na siguran i efikasan način iz alternativnih izvora finansiranja, što bi moglo ojačati razvoj malih i srednjih preduzeća.

    Odgovori

  • GAGA

    24.3.2024 #4 Author

    Paa super

    Odgovori

  • LEA

    24.3.2024 #5 Author

    Sjajno stvarno

    Odgovori

  • SENSEI

    25.3.2024 #6 Author

    Narodna banka Srbije mora i ovo da rešava, očigledno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...