Sporazum koji će povećati pristup tržištu bakra

BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana

Svet

26.4.2024 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
Akcije britanskog rudarskog giganta Anglo American porasle su nakon što je prihvatio ponudu za preuzimanje od 31 milijardu funti (39 milijardi dolara) od rivalskog... BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana

Akcije britanskog rudarskog giganta Anglo American porasle su nakon što je prihvatio ponudu za preuzimanje od 31 milijardu funti (39 milijardi dolara) od rivalskog BHP Billitona, što je dogovor koji bi stvorio najvećeg svetskog rudara bakra sa oko deset odsto globalne proizvodnje.

Cena akcija kompanije Anglo American u Londonu je porasla za 16 odsto nakon što je otkriveno da je BHP, najveći svetski rudar, dao „nepoželjan“ i „veoma uslovljen“ predlog za preuzimanje. Potencijalna ponuda za sve akcije kompanije BHP, sa sedištem u Velikoj Britaniji i Australiji, vrednuje svaku Anglo akciju po 25,08 funti, piše Seebiz.

Anglo American, kompanija koja poseduje većinski udeo u svetski poznatoj dijamantskoj kompaniji De Beers, saopštila je da njen odbor razmatra pristup kompanije BHP.

BHP je saopštio da će ovaj sporazum povećati njihovo prisustvo na tržištu bakra, gde potražnja raste usred prelaska na čistu energiju, kao i da će mu omogućiti veći pristup kalijum i koksnom uglju u Australiji. Bakar je posebno tražen jer se metal široko koristi u električnim vozilima, baterijama i stanicama za punjenje.

Anglo, koji ima velike fabrike bakra u Čileu i Peruu, rekao je da će prema dogovoru koji je predložio kompaniji BHP morati da izdvoji dve jedinice – Anglo American Platinum i Kumba Iron Ore, koje se nalaze na listi u južnoj Africi .

BHP je dodao da će nakon bilo kakvog dogovora, ostale „visokokvalitetne operacije Angla, uključujući posao sa dijamantima“ biti predmet strateškog pregleda.

„Ovo preuzimanje bi kombinovalo snage kompanija BHP i Anglo American u optimalnoj strukturi“, navodi se.

Prema britanskim pravilima o preuzimanju, BHP ima rok do 22. maja da preda zvaničnu ponudu.

„Dogovor bi predstavljao najveći potres u globalnoj rudarskoj industriji u više od jedne decenije“, rekao je Džejms Vajtsajd (James Whiteside), direktor korporativnog istraživanja metala i rudarstva u kompaniji Wood Mackenzie u Londonu.

Međutim, on je rekao da bi druge kompanije mogle i same da kupe Anglo American, posebno ako akcionari kompanije žele višu cenu.

Potencijalni posao, dodao je Vajtsajd, „sav  je u vezi sa bakrom“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...