javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren do 1. aprila

Fond za inovacionu delatnost odobrio 9,6 miliona evra preduzećima za 41 projekat

InovacijePreduzetnikSrbija

20.3.2024 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Fond za inovacionu delatnost odobrio 9,6 miliona evra preduzećima za 41 projekat Fond za inovacionu delatnost odobrio 9,6 miliona evra preduzećima za 41 projekat
Fond za inovacionu delatnost je, nakon evaluacije prijava, odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru... Fond za inovacionu delatnost odobrio 9,6 miliona evra preduzećima za 41 projekat

Fond za inovacionu delatnost je, nakon evaluacije prijava, odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave, navodi se u saopštenju.

Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija. U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra i do 500.000 evra.

„Primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine. Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija, što će doprineti njihovom rastu i povećanju konkurentnosti. Pored primene tehničkog znanja u razvoju inovacija, njihov osnovni zadatak je da slede tržišne trendove i grade partnerske odnose sa potencijalnim investitorima“, navodi se u saopštenju.

Fond zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskom unijom, uz podršku CFCU (Sektora za finansiranje i ugovaranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija) nastavlja sa unapređenjem inovacionog okruženja Srbije. U drugoj fazi IPA projekta, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva od 10,3 miliona evra.

 Javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren je do 1. aprila 2024. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...