Očekuje se nešto viša inflacija do kraja godine

Banka Japana zadržala kamatne stope

SvetVesti

26.4.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Banka Japana zadržala kamatne stope Banka Japana zadržala kamatne stope
Banka Japana (BoJ) je zadržala kamatne stope, prema očekivanjima, uz prognoze blažeg privrednog rasta i veću inflaciju u narednim godinama zbog povećanih troškova uvoza... Banka Japana zadržala kamatne stope

Banka Japana (BoJ) je zadržala kamatne stope, prema očekivanjima, uz prognoze blažeg privrednog rasta i veću inflaciju u narednim godinama zbog povećanih troškova uvoza i manje vladinih mera olakšice.

Centralna banka Japana je kratkoročnu stopu zadržala na 0,1 odsto, nakon što ju je na prethodnom sastanku povećala prvi put posle 17 godina. Banka je tada takođe okončala svoju politiku kontrole krive prinosa, dok je smanjila većinu svojih programa kupovine imovine.

Kako prenosi Investing, BoJ je u saopštila da očekuje da će se inflacija (merena indeksom potrošačkih cena) kretati između 2,6 i 3,0 odsto do kraja fiskalne 2024. godine, a zatim će dostići željeni cilj od oko dva odsto u 2025. i 2026. godini.

Ovo je, ipak, povećanje sa raspona od 2,2 do 2,5 odsto za tekuću godinu koji je banka objavila u januarskim prognozama.

Centralna banka je smanjila izglede za bruto domaći proizvod suočena sa višom inflacijom i rastućom neizvesnošću u vezi sa globalnom ekonomijom.

BoJ sada očekuje rast BDP-a u fiskalnoj 2024. u rasponu od 0,7 do 1,0 odsto, što je pad u odnosu na januarsku prognozu od 1,0 do 1,2 procenta. Za fiskalnu 2025. očekuje se rast između 0,8 i 1,1 odsto, što je pad u odnosu na prethodne prognoze od 1,1-1,2 odsto.

Prognoza veće inflacije bila je glavni pokretač martovske monetarne politike. Centralna banka očekuje da će veće plate podstaći potrošnju u narednim mesecima, posebno pošto je nekoliko velikih japanskih sindikata izborilo povećanje plata za ovu godinu.

  • KIMCHI

    27.4.2024 #1 Author

    Odlicno oni drze inflaciju do 3

    Odgovori

  • JANA

    28.4.2024 #2 Author

    Ispred vremena su u svakom smislu

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #3 Author

    Ipak su to japanci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...