strateški važna kompanija sa dugom istorijom

Akcionari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu uprkos Bajdenovom protivljenju

Vesti

16.4.2024 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Akcionari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu uprkos Bajdenovom protivljenju Akcionari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu uprkos Bajdenovom protivljenju
Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrednu ponudu japanske kompanije Nippon Steel, uprkos preporučenoj zabrani Bele kuće i kritikama... Akcionari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu uprkos Bajdenovom protivljenju

Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrednu ponudu japanske kompanije Nippon Steel, uprkos preporučenoj zabrani Bele kuće i kritikama sindikata.

Više od 98 odsto akcionara U.S. Steela prihvatilo je Nipponovu ponudu iz decembra prema kojoj bi trebalo da dobiju 55 dolara po akciji, što je bilo značajno više od njene tadašnje vrednosti na berzi.

Pre mesec dana američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) blokirao je ponudu japanske kompanije, rekavši da U.S. Steel mora da ostane u američkom vlasništvu.

„U.S. Steel uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom“, rekao je tada Bajden.

Bela kuća je tada ocenila da predložena akvizicija zaslužuje „ozbiljnu proveru“ zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost. Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja (CFIUS), prenosi Seebiz.

Prihvaćanje japanske ponude na skupštini akcionara oštro je kritikovao sindikat United Steelworkers (USW), strahujući od mogućeg gubitka radnih mesta. „Ne čudi nas što su akcionari odlučili da prihvate ponudu i ‘prodaju’ radnike i penzionere legendarne američke kompanije“, saopštio je USW.

Kako bi stišao strah od potencijalnog gubitka radnih mesta, Nippon je poručio da, uz određene uslove, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do septembra 2026. godine. Dodali su i da će premestiti sedište kompanije u Pitsburg.

Nippon Steel je u trci za preuzimanje U.S. Steela nadmašio američke kompanije Cleveland-Cliffs i Nucoru i ArcelorMittal čije je sedište u Luksemburgu. Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je prošle nedelje prilikom sastanka s američkim predsednikom u Vašingtonu da se nada da će pregovori o Nipponovoj kupovini U.S. Steela uroditi plodom.

“Želimo da zacementiramo taj ‘win-win’ odnos”, kazao je Kišida. Bajden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate po pitanju preuzimanja domaćeg proizvođača čelika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...