Lista milijardera magazina Forbes

Među najbogatijima u Aziji najviše Indijaca i Kineza

Zanimljivosti

6.4.2024 15:56 Autor: Vladimir Jokanović 20

Među najbogatijima u Aziji najviše Indijaca i Kineza Među najbogatijima u Aziji najviše Indijaca i Kineza
Indijac Mukeš Ambani (66) najimućniji je čovek u Aziji, čije neto bogatstvo iznosi 117,5 milijardi dolara, prema listi milijardera magazina Forbes. On je predsednik... Među najbogatijima u Aziji najviše Indijaca i Kineza

Indijac Mukeš Ambani (66) najimućniji je čovek u Aziji, čije neto bogatstvo iznosi 117,5 milijardi dolara, prema listi milijardera magazina Forbes. On je predsednik kompanije Reliance Industries Limited, konglomerata koji se bavi petrohemijskom industrijom, tekstilom i telekomunikacijama.

Na listi svetskih bogataša Ambani se nalazi na 11. mestu, a listu predvode Bernar Arno (Bernard Arnault) u čijem je vlasništvu modna kuća LVMH sa 221,8 milijardi dolara, Džef Bezos (Jeff Bezos) osnivač i predsednik kompanije Amazon sa 197,5 milijardi dolara i Ilon Mask (Elon Musk) vlasnik kompanija Tesla, SpaceX i X sa 189,0 milijardi dolara.

Na drugom mestu među azijskim bogatašima je takođe Indijac, Gautam Adani (62) predsednik Adani Grupe sa 84,8 milijardi dolara vrednom imovinom. Grupa se bavi poslovima izvoza i uvoza sirovina i gotovih proizvoda, uključujući trgovinu ugljem, zatim rudarstvom, istraživanjem nafte i gasa, kao i lukama, energetikom i poljoprivrednim proizvodima.

Kinez Žong Šanšan (69) na trećem je mestu najbogatijih u Aziji sa neto vrednošću imovine od 63,2 milijarde dolara. Žong Šanšan je osnivač kompanije za pića Nongfu Spring i osnivač kompanije Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, privatne kineske farmaceutske kompanije i glavnog dobavljača testova za Covid-19.

Kolin Ženg Huang (43) iz Kine nalazi se na četvrtom mestu najbogatijih osoba u Aziji sa 44,7 milijardi dolara vrednom imovinom. On je osnivač kompanije PDD Holdings, poznate kineske e-trgovinske organizacije koja je promenila ime iz Pinduoduo u februaru 2023. godine. Iako je pre nekoliko godina napustio mesto predsednika, Huang i dalje poseduje oko 28 procenata akcija kompanije.

Žang Jiming (39) još jedan Kinez na listi, koji je zauzeo peto mesto sa kapitalom vrednim 43,4 milijarde dolara. Žang Jiming je pokretač kineskog tehnološkog giganta ByteDance, najpoznatiji je po kreiranju izuzetno popularne aplikacije TikTok koja ima više od milijardu korisnika širom sveta. On poseduje 20 udela u kompaniji ByteDance, čija vrednost je dovedena u pitanje zbog potencijalne zabrane TikToka u SAD.

Izvor: Forbes

Japanac Tadaši Janai (74) i porodica nalaze se na šestom mestu najbogatijih u Azji sa 42,6 milijardi dolara kapitala. Tadaši Janai je pokretač Fast Retailinga, istaknutog modnog carstva sa sedištem u Tokiju, koje poseduje brend Uniqlo. Portfelj Fast Retailinga obuhvata još brendove poput Theory, Helmut Lang, J Brand i GU. Uniqlo, ima veliku prisutnost sa više od 2.400 prodavnica u 25 zemalja.

Prahodžo Pangestu (79) iz Indonezije nalazi se na sedmom mestu najbogatijih u Aziji sa 42,1 milijardom dolara. On je tajkun u energetici i petrohemijskoj industriji i najbogatiji je čovek u Indoneziji. Iako je započeo sa biznisom drveta, danas je njegova kompanija, PT Barito Pacific, među liderima u petrohemijskoj industriji, proizvodnji plastike, rudarstvu i termalnoj energiji u Indoneziji.

Li Ka-Šing (95) iz Hong Konga raspolaže imovinom vrednom 37,2 milijarde dolara. On je svoj poslovni put započeo sa 21 godinom kada je osnovao Cheung Kong Plastics sa 6.500 dolara ušteđevine i pozajmicama od rodbine 1950. godine. Njegova fondacija Li Ka Shing donirala je više od 3,8 milijardi dolara. CK Hutchison Holdings, koji kontroliše Li Ka-Šing i Vodafone Group nedavno su se dogovorili da spoje svoje britanske telekomunikacijske poslove i naprave najvećeg mobilnog operatera u zemlji.

Indijac Šiv Nadar (78) na devetom mestu liste najbogatijih u Aziji poseduje imovinu vrednu 36,7 milijardi dolara. On je osnivač HCL Technologies, jednog je od najpoznatijih imena u IT i softverskoj industriji u Indiji. Ukupne donacije njegove fondacije Shiv Nadar premašuju milijardu dolara. Njemu je indijska vlada dodelila Padma Bhushan, treću najvišu civilnu nagradu u Indiji.

Vilijam Ding (51) iz Kine direktor je kompanije NetEase, jedne od najvećih online gaming kompanija na svetu i 10. najbogatiji u Aziji sa 34,8 milijardi dolara vrednom imovinom. Igre koje nudi kompanija uključuju Fantasy Westward, Eggy Party i Justice Mobile. Poslednja je borilačka igra koja koristi veštačku inteligenciju za kreiranje priča. Ding takođe doprinosi održivoj poljoprivredi, jer e-trgovina Yanxuan, koja pripada kompaniji NetEase, prodaje svinjsko meso iz sopstvenih farmi.

Savitri Jindal (74), udovica Om Prakaš Jindala koji je osnovao Jindal Grupe u Indiji, najbogatija je žena u Aziji i deli deseto mesto na listi tamošnjih milijardera sa neto vrednošću od 34,8 milijardi dolara. Interesi njene kompanije usmereni su na čelik, energetiku, cement i infrastrukturu.

 • LJUBOMIR

  6.4.2024 #1 Author

  Neočekivano

  Odgovori

 • SHALIMAR

  6.4.2024 #2 Author

  Bas sam iznenadjena za milijardere iz Indije…

  Odgovori

 • tamara71

  6.4.2024 #3 Author

  E?

  Odgovori

 • LENA

  7.4.2024 #4 Author

  Forbesova lista milijardera otkriva bogatstvo i raznovrsnost azijskih poslovnih magnata, ističući njihovu značajnu ulogu u globalnoj ekonomiji.

  Odgovori

 • ZVONČICA

  7.4.2024 #5 Author

  Uopste me to ne cudi,Kinezi su zaista vredan narod

  Odgovori

 • HANA

  7.4.2024 #7 Author

  Ovo je baš novost…

  Odgovori

 • LENA

  7.4.2024 #8 Author

  Ovi milijarderi su iz različitih sektora, od tehnologije do industrije, što ilustruje raznovrsnost azijske ekonomije.

  Odgovori

 • BLIZANAC

  7.4.2024 #9 Author

  To je zaista očekivano

  Odgovori

 • REA

  7.4.2024 #10 Author

  Meni ovo nije cudno

  Odgovori

 • VALERIJA

  7.4.2024 #11 Author

  Bilo bi čudno da je drugačije, ovako je sve u redu.

  Odgovori

 • DUCA

  7.4.2024 #12 Author

  Očekivano

  Odgovori

 • ŽIZI

  7.4.2024 #13 Author

  Zanimljiva informacija…

  Odgovori

 • MARA

  7.4.2024 #14 Author

  Naravno da je tako

  Odgovori

 • LAV

  7.4.2024 #15 Author

  Svaka cast stvarno imaju kompanije koje ce dugo biti vodece u svojim delatnostima.

  Odgovori

 • Manja

  7.4.2024 #16 Author

  Ima ih najvise, cudno bi bilo da je drugacije

  Odgovori

 • ZVEZDA

  8.4.2024 #17 Author

  Ocekivano je

  Odgovori

 • DOBRILA

  8.4.2024 #18 Author

  Za Kineze me ne cudi nista bas…

  Odgovori

 • JEKSICA25

  8.4.2024 #19 Author

  nista novo sto nismo vec znali

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...