japanski konglomerat želi da se uključi u tehnološku trku

SoftBank ulaže skoro milijardu dolara u svoj model veštačke inteligencije

SvetVesti

23.4.2024 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SoftBank ulaže skoro milijardu dolara u svoj model veštačke inteligencije SoftBank ulaže skoro milijardu dolara u svoj model veštačke inteligencije
Japanski finansijski konglomerat SoftBank želi da razvije model generativne veštačke inteligencije „svetske klase“ na japanskom jeziku i planira da uloži 960 miliona dolara u... SoftBank ulaže skoro milijardu dolara u svoj model veštačke inteligencije

Japanski finansijski konglomerat SoftBank želi da razvije model generativne veštačke inteligencije „svetske klase“ na japanskom jeziku i planira da uloži 960 miliona dolara u naredne dve godine kako bi ojačao svoje računarske kapacitete.

Obuka velikih jezičkih modela (LLM), kao što je OpenAI Chat GPT, zahteva napredne jedinice za obradu grafike, koje SoftBank planira da kupi od američkog giganta u proizvodnji čipova, kompanije Nvidia.

Kako piše CNBC, pozivajući se na izveštaj japanske berze Nikkei, investicija od 150 milijardi jena (960 miliona dolara) biće potrošena 2024. i 2025. Veruje se da je ova investicija najveća takve vrste od strane bilo koje japanske kompanije, a kada bude završena, verovatno će dati SoftBanku najmoćnije računarske mogućnosti u zemlji.

Prema drugom izveštaju Nikkei Asia, Japanu nedostaju privatne kompanije sa superkompjuterima visokih performansi koji su potrebni za izgradnju LLM, uprkos povećanom interesovanju za ovu tehnologiju.

Investicije koje je prijavila SoftBank mogle bi ovo da promene i da Japanu daju snažnog domaćeg igrača u sve popularnijoj oblasti, u vreme kada drugi veliki međunarodni igrači pokušavaju da uđu na tržište.

Prošle nedelje OpenAI je otvorio svoju prvu kancelariju u Tokiju kao deo svojih planova globalnog širenja. U međuvremenu, Microsoft je rekao da će uložiti 2,9 milijardi dolara tokom dve godine kako bi povećao svoje računarstvo u oblaku i AI infrastrukturu.

U fiskalnoj 2024. godini, SoftBank očekuje da će završiti svoj prvi model, koji će imati 390 milijardi parametara, što je pokazatelj složenosti LLM-a. Takođe će početi da razvija model sa većim performansama sa čak jednim bilionom parametara već 2025. godine, navodi Nikkei.

  • LENA

    23.4.2024 #1 Author

    Očekujem da će ova ulaganja doprineti napretku u tehnološkoj trci, posebno u oblasti jezičkih modela.

    Odgovori

  • Maky

    23.4.2024 #2 Author

    Hitrim korakom u buducnost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...