uz blagoslov vlada SAD i UAE

Microsoft i arapski G42 udružuju snage u razvoju veštačke inteligencije

Hi-techInovacijeLifestyleSvet

16.4.2024 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Microsoft i arapski G42 udružuju snage u razvoju veštačke inteligencije Microsoft i arapski G42 udružuju snage u razvoju veštačke inteligencije
Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u vodeću kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata za veštačku inteligenciju, G42. Kao deo sporazuma, predsednik američke kompanije Bred Smit... Microsoft i arapski G42 udružuju snage u razvoju veštačke inteligencije

Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u vodeću kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata za veštačku inteligenciju, G42.

Kao deo sporazuma, predsednik američke kompanije Bred Smit (Brad Smith) pridružiće se odboru G42, a zauzvrat će firma iz Abu Dabija da koristiti Microsoftov Azure cloud servis za svoje AI aplikacije. Sporazum je razvijen u konsultaciji sa vladama UAE i SAD, rekli su Smit i glavni izvršni direktor G42 Peng Sjao u intervjuu za Bloomberg.

„Microsoft je dobio snažno ohrabrenje od vlade SAD da krene napred u ovom procesu“, rekao je Smit, i dodao da „to odražava priznanje američke vlade o važnosti odnosa između dve zemlje i važnosti daljeg podsticanja odgovornih kompanija kao što su G42 i Microsoft da zaista budu na čelu, ne samo u samoj tehnologiji, već i u standardima za bezbednost koji se tiču veštačke inteligencije.”

Partnerstvo prati pregovore iza kulisa između američke vlade i bliskoistočne firme, u kojima je G42 pristao da se odvoji od kineskog uticaja i okrene se američkoj tehnologiji.

G42 je pregovarao sa Biroom za industriju i bezbednost američkog Ministarstva trgovine i došao do odobravanja prošle godine, sudeći prema insajderima. Prema dogovoru, G42 je pristao da smanji svoje prisustvo u Kini ili da se suoči sa potencijalnim kaznenim merama Vašingtona.

Kao lider u nastojanju UAE da se uzidgnu u oblasti AI, G42 je deo imperije od 1,5 biliona dolara savetnika za nacionalnu bezbednost UAE šeika Tahnuna bin Zajeda Al Nahjana, člana kraljevske porodice.

Investicija daje Microsoftu manjinski udeo u G42, rekao je Sjao, koji je odbio da otkrije ostale finansijske uslove ili da kaže koliko će G42 zaista potrošiti na Microsoftove usluge u oblaku. Microsoft i G42 će takođe cosnovati fond od najmanje milijardu dolara namenjen programerima.

U kasnijoj fazi sporazuma, Microsoft će implementirati neke od svojih aplikacija u G42 centrima podataka i koristiti stvoreno partnerstvo da dođe do kupaca u Africi i Centralnoj Aziji.

  • Kata

    16.4.2024 #1 Author

    Sve ce se jako brzo razviti u tom segmentu

    Odgovori

  • LENA

    16.4.2024 #2 Author

    Ovo zvuči kao veliko partnerstvo između Microsofta i G42, posebno s obzirom na podršku vlada SAD i UAE. Nadam se da će ovo partnerstvo doneti koristi u razvoju veštačke inteligencije i otvoriti nove mogućnosti za tehnološki napredak.

    Odgovori

  • tamara71

    16.4.2024 #3 Author

    Ko zakasni na ovu AI trku tesko ce preziveti

    Odgovori

  • Maky

    16.4.2024 #4 Author

    Zanimljivo partnerstvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...