Ubrzavanje razvoja veštačke inteligencije

OpenAI i Meta najavili AI modele koji rezonuju

Hi-techLifestyleSvetVesti

10.4.2024 11:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

OpenAI i Meta najavili AI modele koji rezonuju OpenAI i Meta najavili AI modele koji rezonuju
OpenAI i Meta pripremaju objavljivanje novih modela veštačke inteligencije koji, kako se navodi, mogu da razmišljaju i planiraju, što su ključni koraci ka postizanju... OpenAI i Meta najavili AI modele koji rezonuju

OpenAI i Meta pripremaju objavljivanje novih modela veštačke inteligencije koji, kako se navodi, mogu da razmišljaju i planiraju, što su ključni koraci ka postizanju nadljudske kognicije u mašinama. Kompanije OpenAI i Meta najavile su da se pripremaju za pokretanje novih verzija svojih velikih jezičkih modela, sistema koji pokreću generativne AI aplikacije poput ChatGPT.

Meta je saopštila da će u narednim nedeljama početi sa puštanjem u upotrebu Llama 3, dok je OpenAI, koji podržava Microsoft, naznačio da njihov sledeći model, očekivano nazvan GPT-5, dolazi „uskoro“. „Marljivo radimo na tome kako da ovim modelima ne samo da govore, već da razmišljaju, planiraju i da imaju memoriju“, saopštila je Meta, prenosi Reuters.

Kompanija OpenAI saopštila je da će sledeća generacij GPT-a pokazati napredak u rešavanju „teških problema“ kao što je razmišljanje. Današnji AI sistemi su „stvarno dobri u jednokratnim malim zadacima“, ali su i dalje „prilično uski“ u svojim sposobnostima, naveli su iz američke kompanije.

Nadogradnje Meta i OpenAI deo su talasa novih velikih jezičkih modela koje će ove godine pokrenuti kompanije kao što su Google, Anthropic i Cohere. Dok se tehnološke kompanije takmiče da kreiraju sve sofisticiranije generativne AI softvere koji mogu da oponašaju reči, slike, kod i video zapise neprimetno različite od ljudskih, tempo napretka se ubrzava.

Razmišljanje i planiranje su važni koraci ka onome što istraživači iz oblasti veštačke inteligencije nazivaju „veštačka opšta inteligencija“ – kognicija na nivou čoveka, jer omogućavaju chatbotovima i virtuelnim asistentima da završe sekvence povezanih zadataka i predvide posledice svojih akcija.

Naučnici za veštačku inteligenciju u kompaniji Meta navode da trenutni AI sistemi „proizvode reč za rečom bez razmišljanja i planiranja“. Dodavanje razmišljanja značilo bi da bi AI modeli „pretražuju moguće odgovore“, „planiraju niz akcija“ i grade „mentalni model efekta svojih akcija“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...