Novi Mastercard izveštaj daje uvide o transformaciji bankarstva

Veštačka inteligencija sve više prodire u sektor finansija

AnalizaSvetU fokusu

30.1.2024 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Veštačka inteligencija sve više prodire u sektor finansija Veštačka inteligencija sve više prodire u sektor finansija
Tokom prošle godine više od polovine izvršnih direktora velikih globalnih kompanija istaklo je da njihove kompanije eksperimentišu sa korišćenjem generativne AI sa ciljem podizanja... Veštačka inteligencija sve više prodire u sektor finansija

Tokom prošle godine više od polovine izvršnih direktora velikih globalnih kompanija istaklo je da njihove kompanije eksperimentišu sa korišćenjem generativne AI sa ciljem podizanja vrednosti globalne ekonomije

Kvartalni izveštaj Mastercarda “Transformacija bankarstva” pruža uvid u načine na koje ova vrsta veštačke inteligencije može preoblikovati bankarstvo, brojne slučajeve dobrih praksi koji već koriste veštačku inteligenciju, ali i potencijalne izazove i njihova moguća rešenja.

Uvođenje generativne veštačke inteligencije u oblast finansija ima veliki potencijal za bankarski sektor – od optimizacije podataka do mogućnosti pružanja personalizovanih iskustava i usluga korisnicima, ali i otvara brojna pitanja.

„Gen AI“ pruža značajnu uštedu vremena i resursa

Zahvaljujući alatima koje veštačka inteligencija koristi, bankarima je pre svega omogućena ušteda vremena, pa sada mogu duplo brže obavljati svakodnevne zadatke.

Istraživanje je pokazalo da je tokom 2023. godine 55 odsto izvršnih direktora velikih globalnih kompanija istaklo da njihove kompanije eksperimentišu sa korišćenjem generativne AI, dok je 37 odsto kompanija već uveliko koristi, što dalje ukazuje da ova tehnologija ima potencijal da podigne vrednost globalne ekonomije do izrazito velikih iznosa. Veštačka inteligencija nalazi se na čelu ekonomske revolucije i ima potencijal da pokrene ozbiljne transformacije u oblastima koje se sve više koriste i u finansijskim uslugama, poput razvoja softvera, sinteze podataka, zaštite od sajber pretnji i kreiranja personalizovanih iskustava i usluga, pa čak i u HR sektoru prilikom obuke i zapošljavanja novih lica, piše u Mastercardovom izveštaju.

Budući da je poverenje imperativ bankarskog sektora, banke imaju odgovornost da sačuvaju poverljivost podataka u budućnosti koja donosi širu primenu veštačke inteligencije zbog čega je ključno da se ozbiljno pristupi etičkim i regulatornim aspektima primene ove tehnologije. U domenu bezbednosti, alati kojima veštačka inteligencija raspolaže mogu da budu od izuzetnog značaja kako bi se prepoznale i otklonile pretnje. Dok se čitava industrija u hodu suočava sa ovim pitanjima, generativna AI u pojedinim industrijama već značajno doprinosi povećanju efikasnosti i optimizaciji poslovanja.

Šta je generativna veštačka inteligencija i kako može da se koristi?

Generativna AI može unaprediti i pojednostaviti ključne bankarske operacije preuzimanjem mnogih zadatka koji obuhvataju prikupljanje i obradu velike količine podataka i time povećati efikasnost, produktivnost i unaprediti korisničko iskustvo. Interno, banke mogu preciznije predvideti poslovne prilike i povećati produktivnost zaposlenih. Dok se bankarski sektor prilagođava novom AI trendu, generativna AI korisnicima pruža nova i bolja personalizovana iskustva.

Ova tehnologija može promeniti način na koji banke pružaju usluge, čime se omogućava automatizacija kreiranja sadržaja, analiza i sinteza ogromne količine finansijskih podataka zahvaljujući čemu banke stiču vredne uvide, donose odluke i pružaju rešenja na osnovu njih. Osim toga, ovi alati korisnicima omogućavaju brže i preciznije odgovore na upite, kao i pomoć pri rešavanju i unapređuju ukupno korisničko iskustvo. Uz to, moguće je kreirati verodostojne simulacije i kako bi doneli ispravne odluke.

Mastercard uveliko primenjuje AI modele prilikom obrade više od 125 milijardi transakcija na godišnjem nivou. Kompanija je posvećena razvoju praktičnih AI rešenja koja integrišu privatnost, etiku i inovacije radi boljeg korisničnog iskustva.

Predviđanja za 2024. godinu

Izveštaj je pokazao da će se banke u narednom periodu postepeno okretati ka punoj implementaciji veštačke inteligencije. Trendovi veštačke inteligencije koji će se primenjivati  u bankarstvu u narednim godinama vezani su za oblasti obrade podataka, informacionih tehnologija, sajber bezbednosti, digitalnog bankarstva, finansijskog savetovanja, onboarding-a klijenata, izdavanja kredita, kao i marketinga i komunikacija. U praksi ove procedure donose brže i detaljnije procene rizika prilikom ulaganja, bržu obradu zahteva za kredit, pravovremene i opširnije informacije o potrebama korisnika, umrežavanje aplikacija radi sveoubuhvatnijih i prilagođenih usluga.

Širom upotrebom, generativna AI postaće neodvojiva od finansijskih usluga, a pored razvoja infrastrukture, napredak će zavisiti i od razvoja stručnjaka za veštačku inteligenciju u samom bankarskom sektoru. Usvajanjem generativne veštačke inteligencije podstiče se zdrava konkurencija u bankarstvu, potencijalno osnažujući nove subjekte i industrije na tržištu.

 • Kata

  30.1.2024 #1 Author

  Treba biti oprezan sa vestackom inteligencijom

  Odgovori

 • STEPA

  30.1.2024 #3 Author

  Za koju godinu biće je svugde.

  Odgovori

 • Manja

  30.1.2024 #4 Author

  Uskoro ce svi preci na vestacku inteligenciju pogotovo ako eksperimentisanja vecine od 55 procenata velikih kompanija da zeleno svetlo uz ostale koje je vec uveliko koriste

  Odgovori

 • Inquiete

  31.1.2024 #5 Author

  To je neminovno.

  Odgovori

 • MARA

  31.1.2024 #6 Author

  Bojim se da l ce neki nesto morati da uci pored vestacke inteligencije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...