Vlada najavila finansijsku i zakonsku podršku upotrebe AI

Do 2035. godine u Nemačkoj neće biti posla bez veštačke inteligencije

EUU fokusu

5.9.2023 13:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Do 2035. godine u Nemačkoj neće biti posla bez veštačke inteligencije Do 2035. godine u Nemačkoj neće biti posla bez veštačke inteligencije
Najkasnije do 2035. godine u Nemačkoj više neće biti radnog mesta na kojem se ne koristi veštačka inteligencija, procenio je ministar rada Hubertus Hajl... Do 2035. godine u Nemačkoj neće biti posla bez veštačke inteligencije

Najkasnije do 2035. godine u Nemačkoj više neće biti radnog mesta na kojem se ne koristi veštačka inteligencija, procenio je ministar rada Hubertus Hajl (Hubertus Heil). Vlada će finansijski i zakonski da podrži korišćenje veštačke inteligencije, potvrdio je ministar.

Dok o razvoju nove tehnologije svi pričaju, od pojave četbota (ChatGPT), mnogi se pitaju „šta će biti s mojim poslom u novinarstvu, kancelariji, upravi“, rekao je ministar u Berlinu, piše DPA.

Rad, istakao je, neće nestati, već će se promeniti.

„Kada se dobro koristi, veštačka inteligencija može da učini da svet rada postane humaniji, da na primer sprečavamo nesreće na poslu“, rekao je Hajl.

Političari, međutim, ne treba da zatvaraju oči pred opasnostima zloupotrebe tehnologija za, na primer, radnu eksploataciju, „tlačenje ljudi i totalnu prismotru“. Tamo gde su rizici veliki potrebno je da se uvedu čvrsta pravila, naglasio je ministar.

Sve u svemu, Hajlova očekivanja su pozitivna, a centralno je pitanje poverenja, rekao je najavljujući da će ministarstva rada i policije odrediti ključne tačke za zaštitu podataka zaposlenih.

Ubuduće veštačku inteligenciju treba pre svega obezbediti za mala i srednja preduzeća, rekao je Hajl, i dodao da ona takođe, treba da pomogne da administracija bude efikasnija.

Nemačka vlada je na sednici prošle nedelje usvojila strategiju o podacima kojom u naredne dve godine planira da odredi tehničke i pravne preduslove za upotrebu veštačke inteligencije u administraciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...