Čelnici vodećih tehnoloških kompanija o AI

Veštačka inteligencija jednako značajna kao pojava interneta

SvetU fokusuVesti

18.8.2023 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Veštačka inteligencija jednako značajna kao pojava interneta Veštačka inteligencija jednako značajna kao pojava interneta
Suosnivač kompanije Microsoft Bil Gejts (Bill Gates) 1995. godine poslao je dopis u kome je internet nazvao „plimnim talasom“ koji bi bio ključan za... Veštačka inteligencija jednako značajna kao pojava interneta

Suosnivač kompanije Microsoft Bil Gejts (Bill Gates) 1995. godine poslao je dopis u kome je internet nazvao „plimnim talasom“ koji bi bio ključan za svaki deo poslovanja kompanije. Skoro dve decenije kasnije, aktuelni lider ove tehnološke kompanije, Satja Nadela (Satya Nadella), rekao je da veruje da će uticaj veštačke inteligencije biti jednako značajan.

Centralno mesto u poslednjem pokušaju transformacije kompanije Microsoft je OpenAI, startap čija je generativna AI tehnologija izazvala toliko buke da je preuzela obavezu od 13 milijardi dolara od softverskog giganta, piše Bloomberg.

„Imamo odličan odnos“, rekao je izvršni direktor OpenAI Sem Altman (Sam Altman) za The Circuit. „Velika partnerstva između tehnoloških kompanija obično ne funkcionišu. Ovo je primer da je ipak moguće. Veoma smo zahvalni na tome.”

Alijansa ima dosta kritičara. Najglasniji je Ilon Mask (Elon Musk), koji je sa Altmanom suosnivao OpenAI, a zatim se odvojio od kompanije, navodeći neslaganja oko njenog pravca. Rekao je da je OpenAI sada „efikasno kontrolisan od strane kompanije Microsoft“.

Odgovarajući na pitanje o Maskovim kritikama i izgledima da bi Microsoft mogao da kupi OpenAI, Altman je naglasio da kompanija nije na prodaju.

Baš kao što je Netscape inspirisao Gejtsov internet memorandum, stvaranje kompanije OpenAI i podrška kompanije Microsoft, delimično je podstaknuta pretnjom da kompanija Google dominira veštačkom inteligencijom. Arhitekturu za ChatGPT kompanije OpenAI i četbot Bing kompanije Microsoft, poznat kao transformator, izmislio je Google. Iako je Google i dalje konkurentan u oblasti veštačke inteligencije, Microsoft i OpenAI se smatraju prvim liderima.

Naravno, nakon Gejtsove objave, internet pregledač kompanije Microsoft je izbacio Netscape sa tržišta i podstakao ogromnu antimonopolsku tužbu američke vlade. U oblasti veštačke inteligencije, Altman je rekao da je pozicija kompanije OpenAI daleko od sigurne. „Ovo nije samo konkurentno okruženje, već mislim da je ovo trenutno najkonkurentnije okruženje u tehnologiji“, rekao je on.

Portparol kompanije Microsoft rekao je da kompanija pozdravlja diskusiju sa vladama o tome da se nastavi konkurencija u AI. U intervjuu za The Circuit, Nadela je upozorilo da pravi uticaj veštačke inteligencije tek treba da se vidi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...