zbog spajanja platformi Teams i Office

EU i zvanično pokrenula istragu protiv Microsofta

SvetU fokusu

27.7.2023 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU i zvanično pokrenula istragu protiv Microsofta EU i zvanično pokrenula istragu protiv Microsofta
Evropska unija je danas saopštila da je počela antimonopolsku istragu protiv kompanije Microsoft zbog zabrinutosti da će ona spajanjem svoje platforme za komunikaciju Teams... EU i zvanično pokrenula istragu protiv Microsofta

Evropska unija je danas saopštila da je počela antimonopolsku istragu protiv kompanije Microsoft zbog zabrinutosti da će ona spajanjem svoje platforme za komunikaciju Teams i Office postići nepravednu prednost u odnosu na konkurente.

Evropska komisija je saopštila da je istraga „prioritet“ i da je pokrenuta žalbom iz 2020. godine  kompanije Slack Technologies, koja je autor popularnog programa za razmenu poruka na radnom mestu, Teams.

Slack tvrdi da je Microsoft zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju da eliminiše konkurenciju, kršeći propise EU, i da je nezakonito spojio Teams i Office.

„Alati za saradnju na daljinu poput platforme Teams su postali neophodni za mnoga preduzeća u Evropi. Stoga moramo osigurati da ostanu konkurentna tržišta za ove proizvode“, rekla je poverenica EU za antimonopolsku politiku Margaret Vestager (Margrethe Vestager). Dodala je da će zato biti sprovedena istraga da li je Microsoft ovim potezom možda prekršio pravila konkurencije EU, piše Beta.

Microsoft je saopštio da „poštuje rad Evropske komisije na ovom slučaju“ i da će „nastaviti saradnju s njom na nalaženju rešenja koja će otkloniti zabrinutost“ za konkurenciju.

Nemačka kompanija za video razgvore Alfaview takođe je podnela tužbu protiv američkog IT diva, tvrdeći da mu povezivanje dveju platformi daje neuporedivu konkurentsku prednost. „Ova prednost nije opravdana performansama koje platforme te kompanije imaju, ali njoj ne mogu da pariraju konkurenti kao što je Alfaview“, saopštila je ta kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...