Razlog može biti letnji raspust, sve manje učenika traži pomoć

Platforma ChatGPT pokazuje prvi pad posetilaca od kako je pokrenuta

Hi-techLifestyleSvet

6.7.2023 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Platforma ChatGPT pokazuje prvi pad posetilaca od kako je pokrenuta Platforma ChatGPT pokazuje prvi pad posetilaca od kako je pokrenuta
ChatGPT, veoma popularan četbot sa veštačkom inteligencijom (AI), pokrenut u novembru, zabeležio je mesečni promet na svojoj veb-stranici i pad posetilaca u junu, po... Platforma ChatGPT pokazuje prvi pad posetilaca od kako je pokrenuta

ChatGPT, veoma popularan četbot sa veštačkom inteligencijom (AI), pokrenut u novembru, zabeležio je mesečni promet na svojoj veb-stranici i pad posetilaca u junu, po prvi put od svog osnivanja, prema podacima analitičke kompanije  Similarweb.

Svetski saobraćaj sa desktopa i mobilnih uređaja na veb-lokaciji ChatGPT opao je za 9,7 odsto u junu u odnosu na maj, dok su jedinstveni posetioci ChatGPT veb-stranice opali za 5,7 odsto. Vreme koje su posetioci proveli na veb-stranici, takođe, smanjeno je za 8,5 odsto, pokazuju podaci, a prenosi Reuters.

Umanjeno korišćenje je pokazatelj da su novine kod četbota iscrpljene, rekao je viši menadžer kompanije Similarweb Dejvid Kar (David Carr), dok je analitičar kompanije RBC Capital Markets Riši Džaluira (Rishi Jaluria) objasnio da podaci ukazuju na veću potražnju za generativnom AI sa informacijama u realnom vremenu.

Kompanija za veštačku inteligenciju OpenAI nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

ChatGPT je pokrenuo mahnitu upotrebu generativne AI u svakodnevnim zadacima od pisanja do kodiranja i dostigao 100 miliona aktivnih korisnika mesečno u januaru, dva meseca nakon pokretanja.

To je najbrže rastuća aplikacija za potrošače ikada, i sada se može pohvaliti sa više od 1,5 milijardi mesečnih poseta, jednom od 20 najboljih veb-lokacija na svetu.

Na primer, ChatGPT je daleko nadmašio Bing, pretraživač koji vodi Microsoft i koji koristi OpenAI tehnologiju.

Foto: Freepik.com

Nekoliko ChatGPT konkurenata pokrenuto je u poslednjih nekoliko meseci, uključujući i četbot Bard kompanije Google. Bing, pretraživač kompanije Microsoft, takođe, besplatno pruža korisnicima četbot koji pokreće OpenAI.

„Mislim da raste bol kada pređete sa nule na 100 miliona korisnika tako brzo. Izuzetno teška infrastruktura rezultirala bi manjom preciznošću. To je kombinacija potrebe da se promeni ono na čemu je model obučen i da se nosi sa potencijalnim implikacijama regulacije“, rekla je Sara Handlian Boler (Sarah Hindlian-Bowler), šefica tehnološkog istraživanja Amerike u kompaniji Macquarie .

OpenAI je, takođe, objavio aplikaciju ChatGPT na iOS sistemu u maju, što bi moglo da povuče deo saobraćaja sa njegove veb-stranice. Neki, takođe, vezuju promenu upotrebe za letnji raspust u školama, jer sve manje učenika traži pomoć oko domaćeg zadatka.

Četbot je preuzet više od 17 miliona puta na operativnom sistemu iOS širom sveta od 4. jula, prema izveštaju analitičke firme data.ai.

Analitička firma je saopštila da je broj preuzimanja dostigao vrhunac 31. maja i da je ostao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, u proseku 530.000 preuzimanja nedeljno u prvih šest nedelja dostupnosti.

Nedavno usporavanje rasta bi moglo pomoći u kontroli troškova pokretanja platforme ChatGPT, što zahteva intenzivnu računarsku snagu da bi se odgovorilo na upite. Sem Altman (Sam Altman), izvršni direktor  kompanije OpenAI, opisao je troškove vođenja servisa ekstremno skupim.

ChatGPT je besplatan za korišćenje, ali, takođe, pruža premium pretplatu, gde korisnici mogu da plate 20 dolara mesečno za pristup naprednijem modelu kompanije OpenAI, novom GPT-4. Prema poslednjim procenama  firme za istraživanje tržišta YipitData, oko 1,5 miliona ljudi se prijavilo za pretplatu u SAD.

OpenAI je predvideo 200 miliona dolara prihoda ove godine. Pored platforme ChatGPT, novac zarađuje i prodajom API pristupa svojim AI modelima za programere i preduzeća direktno i kroz partnerstvo sa kompanijom Microsoft, koja je uložila preko 10 milijardi dolara u kompaniju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...