Trgovinska razmena za azijskim blokom prošle godine 710 miliona dolara

Odobren zahtev Srbije za pristupanje Ugovoru za saradnju sa zemljama ASEAN-a

Srbija

12.7.2023 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odobren zahtev Srbije za pristupanje Ugovoru za saradnju sa zemljama ASEAN-a Odobren zahtev Srbije za pristupanje Ugovoru za saradnju sa zemljama ASEAN-a
Vlada Srbije saopštila je da su na danas okončanom 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, države članice... Odobren zahtev Srbije za pristupanje Ugovoru za saradnju sa zemljama ASEAN-a

Vlada Srbije saopštila je da su na danas okončanom 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, države članice ove organizacije (Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Bruneji i Mjanmar) jednoglasno odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Ustanovljen 1976. godine, Ugovor ima za cilj stvaranje političke stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Aziji, obezbeđujući mirno rešavanje sporova između zemalja.

“Pristup ovom ugovoru otvara mogućnosti Republici Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a. Ujedno, pristup ovom Ugovoru dodatno će doprineti promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa ovim blokom”, navode iz Vlade Srbije.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN-a razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i sve velike sile, brojne države Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike (NR Kina 2003, Indija 2003, Japan 2004, Pakistan 2004, Ruska Federacija 2004, Francuska 2006, SAD 2009, Kanada 2009, Turska 2010, EU 2012, UK 2012). Ugovoru o prijateljstvu i saradnji su u poslednjih nekoliko godina pristupile Nemačka (2019), kao i Južnoafrička Republika, Kolumbija i Kuba (2020.), Danska, Grčka, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina (2022).

Srbija je sa deset članica ASEAN-a u 2022. godini ostvarila ukupnu razmenu od 710 miliona dolara.

“Svi su izgledi da će se trend rasta u trgovinskoj razmeni sa državama članicama ASEAN-a dinamično nastaviti i u narednim godinama. Očekuje se da do 2030. godine Asocijacija država Jugoistočne Azije postane četvrta svetska ekonomija po veličini”, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...