Najsavremeniji servisi na raspolaganju korisnicima

Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle

Firme u fokusuSrbijaVesti

21.6.2023 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle
Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, a ispred kompanije Oracle za Srbiju Vladimir Laketa, zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji kojim Pošta postaje jedan... Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, a ispred kompanije Oracle za Srbiju Vladimir Laketa, zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji kojim Pošta postaje jedan od prvih korisnika Oracle Cloud regionalnog centra u Jugoistočnoj Evropi – prostora i servisa Oracle Cloud Infrastructure (OCI) u Kragujevcu.

Potpisivanju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) i ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Hil je izrazio zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje Pošte Srbije i predstavnika biznisa SAD.

 „Ono što je izazov za svaku zemlju, pa i za Srbiju, kao i za SAD, to je da finansijske usluge budu dostupne ne samo u velikim gradovima, nego i svuda u unutrašnjosti. Veoma je dobar izbor koji je Srbija načinila u nastojanju da obezbedi da takve usluge budu dostupne svim njenim građanima, s obzirom na to da je Oracle kao kompanija jedna od najboljih koja obezbeđuje sve usluge zasnovane na cloud tehnologiji”, rekao je ambasador.

Zgrada Glavne pošte / Izvor: PTT Srbije

Ministar Mihailo Jovanović rekao je da je svega nekoliko nedelja nakon otvaranja javnog clouda kompanije Oracle u državnom Data centru u Kragujevcu, Pošta Srbije pokazala agilnost i spremnost da izađe na tržište sa novim uslugama koje će pružiti građanima, ali istovremeno i spremnost da se digitalno transformiše i svoje poslovanje prilagodi današnjem savremenom tržištu.

„Kroz mrežu od preko 1.500 poslovnica, Pošta Srbije će građanima i privredi u manjim mestima staviti na raspolaganje i usluge koje Oracle nudi, dok će kapaciteti ove kompanije zasigurno pomoći dalju digitalnu transformaciju Pošte”, istakao je ministar.

Vladimir Laketa istakao je da je sa Poštom zaključen partnerski, nekomercijalni sporazum, u okviru nastavka saradnje koja sa Srbijom traje već 20 godina koliko je Oracle ovde prisutan.

„Ove godine smo investirali u Kragujevcu, u Oracle Cloud za region, ponudivši najsavremeniju tehnologiju i omogućivši kompanijama i javnim preduzećima da pružaju nove servise građanima iz zemlje i regiona. Zadovoljni smo što smo izabrani za strateškog partnera, koji će podržavati dalji razvoj servisa u Pošti Srbije i omogućiti bržu digitalnu transformaciju, kako Pošte, tako i manjih opština, jer će prvi servisi koji će biti unapređeni i ponuđeni građanima i opštinskim upravama biti usredsređeni na manje razvijene opštine”, rekao je Laketa.

„Ugovor sa kompanijom Oracle važan je korak u daljoj digitalnoj transformaciji Pošte Srbije, koji nam stavlja na raspolaganje najbolje tehnologije oblaka, za sopstvene potrebe, ali i garantuje širenje opsega IT usluga koje pružamo u vidu novih široko dostupnih IT usluga koje ćemo ponuditi tržištu. Plan je da sarađujemo u više oblasti – u projektima eNotar i eArhiv, u izradi i distribuciji aplikacija za telekomunikacione operatore, kao i da omogućimo manje razvijenim opštinama u Srbiji isti nivo IT usluga, po visokim standardima bezbednosti, kao i bržu digitalnu transformaciju, što će dovesti do razvoja svih elektronskih usluga koje građanima pružaju gradske opštine”, izjavio je Zoran Đorđević.

  • Jj992

    21.6.2023 #1 Author

    IT, a vise od polovine stanovnistva nepismeno….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.6.2023 #2 Author

    Konacno je dosla na red posta..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...