Zašto je softverski definisano umrežavanje – mreža budućnosti?

Evolucija umrežavanja kompanija

BiznisHi-techInfrastrukturaInovacije

11.12.2022 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Evolucija umrežavanja kompanija Evolucija umrežavanja kompanija
Ukoliko vaše poslovanje zahteva da više udaljenih lokacija morate da povežete sa centralnom lokacijom, ili javnim ili privatnim cloud okruženjem, da biste razmenili podatke... Evolucija umrežavanja kompanija

Ukoliko vaše poslovanje zahteva da više udaljenih lokacija morate da povežete sa centralnom lokacijom, ili javnim ili privatnim cloud okruženjem, da biste razmenili podatke i koristili aplikacije, onda je važno da takva mreža funkcioniše efikasno, da se poveća pouzdanost i dostupnost aplikacija, kao i da skratite vreme neophodno za upravljanje takvom mrežom i upotrebite manje resursa.

Međutim, sa razvojem poslovanja rastu i izazovi za vašu mrežu: sve češći zahtevi za korišćenjem aplikacija sa udaljenih lokacija ili cloud-a, potreba da brzo povećate kapacitet linkova na postojećim lokacijama, da u kratkom vremenskom periodu aktivirate nove lokacije, ali i rešite probleme koji se tiču onlajn sastanaka sa lošim kvalitetom veze, poslovnih aplikacija koje reaguju suviše sporo i složene mreže koja je odavno trebalo da bude ažurirana.

Da li postoji način da se sve to prevaziđe – da mreža bude agilna, produktivnost veća, kao i kapacitet i bezbednost?

Postoji, zahvaljujući savremenom A1 SD-WAN rešenju. To je tehnologija primene softverskih mrežnih tehnologija koje virtualizuju WAN veze radi pružanja agilnosti, povećanja performansi i pouzdanosti za mrežni saobraćaj između izdvojenih i udaljenih lokacija do data centara i cloud okruženja. Ovo rešenje donosi uključivanje inteligentnog pristupa u mrežno funkcionisanje, dajući vam vidljivost i kontrolu vašeg saobraćaja u realnom vremenu, dok istovremeno pruža jeftiniju alternativu MPLS umrežavanju.

Pomoću A1 SD-WAN moguće je optimizovati saobraćaj preko više dostupnih veza (MPLS, širokopojasni internet, LTE, …) kao prenosni put kroz mrežu, pružajući bolje korisničko iskustvo ka svakoj lokaciji. Postojeća WAN tehnologija ne omogućava da se sa jednog mesta efikasno prate performanse cele mreže, upravlja svim udaljenim elementima, bude u mogućnosti da se primene biznis polise na aplikativnom nivou i time gradi važnost poslovnih operacija. Sa novim A1 SD–WAN konceptom, može da se odredi na koji način svaka aplikacija koristi složenu QoS nomenklaturu i model prioritizacije. Takođe, softverski definisana mrežna tehnologija nudi mogućnost istovremenog korišćenja više različitih prenosnih veza, za razliku od tradicionalnog pristupa.

Koncept budućnosti

Zahtevi koje moderne WAN mreže treba da zadovolje su: optimizovan pristup javnim cloud servisima, pouzdane performanse, dostupnost aplikacija i niže cene WAN linkova. U tom smislu, tradicionalni WAN postaje složen za primenu i zavisi od fiksne arhitekture koja se oslanja na lokacije data centara.

Nasuprot tome, SD-WAN omogućava agilnost i skalabilnost krajnjih lokacija, objedinjuje postojeće transportne veze u virtuelni jedinstveni resurs radi optimizacije performansi i pruža sigurnost i brži pristup cloudu. Takođe, tradicionalni WAN je skup i vremenski zahtevan u pogledu implementacije i efikasnog upravljanja i održavanja.

Kako A1 SD-WAN funkcioniše?

A1 SD-WAN će dinamički usmeravati saobraćaj na najbolji dostupni link ili u skladu sa definisanim biznis polisima, koristeći napredne algoritme provere kvalieta mreže i njenih linkova u realnom vremenu. Ako dostupne veze pokazuju bilo kakve probleme u prenosu odmah će se primeniti mehanizam regulacije kako bi se osigurale performanse aplikacija visokog prioriteta.

Sada možete da upravljate čitavom mrežom iz jednog centra i da reagujete na eventualne probleme u roku od nekoliko sekundi. Nove lokacije se mogu povezati za par sati i to uz koncept zero-touch provisiong-a, jer je uređaju koji se pošalje na lokaciju potrebna samo internet veza i napajanje, a konfigurisanje uređaja se obavlja u direktnoj komunikaciji između centralnog elementa, Orchestrator-a i svih udaljenih uređaja.

Umesto skupih privatnih kablovskih mreža, sa A1 SD-WAN rešenjem možete da koristite i povoljne širokopojasne veze. To podrazumeva niske operativne troškove zajedno sa optimalnim opterećenjem.

A1 je osmislio Managed Service uslugu

Kompanija A1 Srbija je kreirala potpunu Managed service uslugu koja obuhvata:

• Evaluaciju tehničke izvodljivosti (Technical feasibility check) kod Korisnika od strane A1 espertskog tima;

• Kreiranje tehničkog rešenja koje uključuje po potrebi i konektivnost putem A1 mreže;

• Nabavku i uslugu korišćenja opreme (Edge uređaji, ugovorna obaveza) na svim lokacijama;Puštanje u rad, monitoring i održavanje (SLA), izmenene u konfiguracijama u skaldu sa zahtevima Korisnika („ključ u ruke“ pristup).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...