Otvorena konferencija Sinergija 22

Digitalna transformacija najvažniji preduslov za konkurentnost društva

ManifestacijeU fokusu

7.12.2022 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Digitalna transformacija najvažniji preduslov za konkurentnost društva Digitalna transformacija najvažniji preduslov za konkurentnost društva
Konferencija Sinergija, koja predstavlja jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu, svečano je otvorena dvadeset drugu godinu zaredom. Nakon dva digitalna izdanja... Digitalna transformacija najvažniji preduslov za konkurentnost društva

Konferencija Sinergija, koja predstavlja jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu, svečano je otvorena dvadeset drugu godinu zaredom. Nakon dva digitalna izdanja Sinergija 22 pod sloganom „Speed IT up“ ponovo je u Beogradu uživo okupila lidere digitalne transformacije u Jugoistočnoj Evropi.

Tokom tri dana održavanja konferencije, brojni predstavnici biznisa, državnog sektora i eksperti iz oblasti informacionih tehnologija, staviće u fokus nove modele rada, učenja, povezivanja i kupovine koji su tokom prethodne dve godine promenjeni iz korena, prenosi eKapija.

„Ove godine, jedna od osnovnih tema na koje treba obratiti pažnju jeste upotreba Cloud-a koja omogućava postizanje boljih poslovnih rezultata, sa manjim ulaganjima. Takođe, neke od tema koje će biti obrađene na Sinergiji 22, a koje su ključne za uspeh svakog biznisa, iz bilo koje oblasti, kako danas, tako i u budućnosti, jesu data-driven pristup, odnosno strateško planiranje u skladu sa podacima kojima kompanije i organizacije raspolažu, unapređenje efikasnosti kroz automatizaciju i AI, prihvatanje hibridnih modela rada i unapređenje sajber bezbednosti“, istakao je direktor kompanije Microsoft u Srbiji Milan Gospić.

Ovogodišnji keynote govornik Niko Neugebauer, član tima Razvojnog centra Microsofta u Srbiji (MDCS), koji radi iz Portugala, naveo je da je MDCS tim Sinergiji doneo mnogo vesti sa nedavno održanog svetskog Pass Samita.

„Dali smo veliki doprinos i napravili nekoliko najava proizvoda za Azure SQL. To je bila značajna prekretnica za ceo Azure Data, ali i za naš tim u Srbiji“, izjavio je on.

Prisutnima se obratio i načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC Dragiša Mišović prof. dr Predrag Stevanović, koji se osvrnuo na prošlu godinu kada je prilikom jedne intervencije prvi put u Srbiji korišćena i virtuelna hologramska tehnologija – Hololens.

Poseban značaj ove tehnologije pokazao se tokom pandemije korona virusa, kada su naši lekari među prvima u svetu ovu inovaciju primenili u crvenim covid zonama, nakon čega je potpisan je sporazum između Ministarstva zdravlja i kompanije Microsoft u oblasti digitalizacije zdravstva.

Učesnici konferencije su se složili da digitalna transformacija i pojedince i biznise čini produktivnijim, te da je, kao takva, najvažniji preduslov za konkurentnost svih segmenata društva, kako danas, tako i u budućnosti koju gradimo. U eri kada biznis ne postoji bez tehnologije, neophodno je dodatno ubrzanje digitalizacije.

Tokom prvog dana paralelno sa 33 tehnička predavanja, održan je i celodnevni Women Know IT program namenjen uključivanju većeg broja žena u IT.

Tokom drugog Tehničkog dana konferencije nastavlja se sa predstavljanjem aktuelnih IT tema poput Zero Trust, Microsoft Industry Clouds, Azure VMware Solution, Incident Management, Cybersecurity, Clean Architecture, Cloud Economics i FinOps servisi i strategije, Azure Bot i Blockchain, Low code, IaC, IoT, Power BI i Mixed Reality.

Treći, Biznis dan – predstaviće načine na koje tehnologija doprinosi jačanju ekonomije, primere uspešne digitalizacije velikih kompanija koje posluju u Srbiji, kao i primere iz javnog sektora, kroz studiju slučaja Republičkog zavoda za statistiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...