otopljavanje odnosa dveju zemalja

Ministri finansija Japana i Južne Koreje o sporazumu za razmenu valuta

SvetVesti

29.6.2023 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministri finansija Japana i Južne Koreje o sporazumu za razmenu valuta Ministri finansija Japana i Južne Koreje o sporazumu za razmenu valuta
Ministar finansija Japana i minister finansija Južne Koreje, Šuniči Suzuki i Ču Kjungho su posle današnjeg sastanka najavili sporazum koji bi oživeo razmenu valuta... Ministri finansija Japana i Južne Koreje o sporazumu za razmenu valuta

Ministar finansija Japana i minister finansija Južne Koreje, Šuniči Suzuki i Ču Kjungho su posle današnjeg sastanka najavili sporazum koji bi oživeo razmenu valuta za slučaj krize, što je najnoviji znak otopljavanja odnosa tih dveju zemalja koje rade na izglađivanju istorijskih sporova.

Aranžman o razmeni od 10 milijardi dolara istekao je 2015. godine i do sada nije obnovljen. Iako u velikoj meri simboličan, on omogućava centralnim bankama Južne Koreje i Japana da razmenjuju valute za svoje rezerve američkih dolara da bi obezbedile dodatnu likvidnost ili zalihe gotovine u slučaju krize.

To je prvi put posle sedam godina da su dve zemlje održale godišnje finansijske razgovore, a Suzuki i Ču su se pored toga sastali i u maju, prenosi Beta.

Suzuki je novinarima rekao da će trogodišnji sporazum o razmeni valuta pomoći jačanju poverenja u finansijsku stabilnost njihovih zemalja.

Dve velike azijske ekonomije, obe saveznice Sjedinjenih Američkih Država, nedavno su popravile veze jer se bore sa izazovima koje postavljaju Kina i Severna Koreja, uprkos tenzijama oko pitanja preostalih od japanske 35-godišnje okupacije Korejskog poluostrva pre i tokom Drugog svetskog rata.

Počev od 21. jula Japan planira da vrati Južnu Koreju kao poželjnu zemlju sa statusom brze trgovine. Time će se u suštini okončati četvorogodišnji trgovinski spor koji je počeo u julu 2019. godine kada je Japan uklonio Južnu Koreju sa svoje „bele liste“ zemalja koje su dobile brza odobrenja u trgovini.

Japansko pooštravanje trgovinskih odnosa sa Seulom bio je odgovor za presudu južnokorejskog suda iz 2018. godine kojima je japanskim kompanijama naloženo da nadoknade korejskim radnicima za prinudni rad tokom Drugog svetskog rata.

Japan je, takođe, pooštrio kontrolu izvoza ključnih hemikalija koje koriste južnokorejske kompanije za proizvodnju poluprovodnika i displeja, što je navelo Južnu Koreju da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji i ukloni Japan sa svoje liste zemalja sa povlašćenim trgovinskim statusom.

Dve strane, takođe, imaju dugogodišnji teritorijalni spor oko grupe ostrva koje kontroliše Južna Koreja, ali na koje pravo polaže i Japan.

  • ELLA

    29.6.2023 #1 Author

    Čvrsto drže svoje finansije zato i napreduju

    Odgovori

  • BAĆA

    30.6.2023 #2 Author

    Uvek su oni napredni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...