Gde i od koliko sati počinje jeftina tarifa?

Električna energija noću povoljnija i do četiri puta

SrbijaU fokusuVesti

14.6.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Električna energija noću povoljnija i do četiri puta Električna energija noću povoljnija i do četiri puta
U uslovima ekonomske krize, u kojoj se nalazi ceo svet zbog posledica pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, ušteda na računima za struju... Električna energija noću povoljnija i do četiri puta

U uslovima ekonomske krize, u kojoj se nalazi ceo svet zbog posledica pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, ušteda na računima za struju veoma je važna stavka za održiv kućni budžet. U Srbiji se svakako može uštedeti na njima, ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, kada je ona jeftinija.

Naime, kada se struja troši noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi, piše Danas.

Koliko je ušteda značajna najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je jedan od najvećih potrošača električne energije među kućnim uređajima. Kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 400 dinara.

Ako se pak voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći nego što je to ako se bojler pali samo noću. Takođe, i sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću, jer će se tako postići značajna ušteda. Ušteda se postiže i ako se noću kuva, naročito kada je reč o jelima koja zahtevaju dužu pripremu.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. Odnosno, kada je reč o noćnoj tarifi, Srbija je podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

sijalica i utikač
Foto: Pixabay.com

Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 do 6 časova. Ono što je važno zapamtiti je to da se jeftinije tarife mogu iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje. Preko dana na jeftiniju potrošnju, pa ni vikendom, ne može se računati.

Potrošači podatak da li u tom trenutku troše skupu ili jeftinu struju mogu proveriti kontrolom na svom brojilu. Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake.

U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se troši skuplja struja, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija to jest električna energija ima nižu cenu u tom trenutku. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju, a dvojka jeftiniju tarifu.

Nažalost, domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, ne mogu da uštede, jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Podaci kažu da je to oko jedna trećina potrošača električne energije u Srbiji, odnosno oko milion domaćinstava.

Ipak, i ta domaćinstva mogu da uštede na računu za struju, primera radi postavljanjem štedljivih sijalica kod kojih je potrošnja struje pet puta manja od one kod običnih i led rasvete čija je potrošnja devet puta manja od takozvanih običnih sijalica.

Manju potrošnju elentrične energije građani mogu da obezbede i zamenom stolarije u svojim domovima, za šta država daje subvencije kako bi se unapredio proces energetske efikasnosti u Srbiji. Eksperti tvrde da bi unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji građanima uštedelo oko 40 odsto energije.

 • MARKO7

  14.6.2022 #1 Author

  Pa to je uvek tako bilo…

  Odgovori

 • TATJANA

  14.6.2022 #2 Author

  Mozda bi valjalo da spavamo danju a radimo mocu

  Odgovori

 • SRDJAN

  14.6.2022 #3 Author

  Treba koristiti kad god se moze. Kolko tolko znaci ipak.

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.6.2022 #4 Author

  Od ponoci da pocnemo sa pranjem,peglanjem pa na posao…

  Odgovori

 • TINA

  14.6.2022 #5 Author

  Malo kasnije da se ide na spavanje, pa malo malo ranije da se ustane da bi se iskoristila jeftina struja I eto ustede.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...