Jednostavnija procedura od 1. novembra

Kako digitalnim putem doći do energetske dozvole?

InfrastrukturaSrbijaVesti

2.6.2022 16:54 Autor: Julijana Vincan 5

Kako digitalnim putem doći do energetske dozvole? Kako digitalnim putem doći do energetske dozvole?
Ministarstvo rudarstva i energetike i Agencija za energetiku sprovode digitalizaciju procesa dobijanja energetske dozvole, koja će biti uvedena od 1. novembra. Ovo je utvrđeno... Kako digitalnim putem doći do energetske dozvole?

Ministarstvo rudarstva i energetike i Agencija za energetiku sprovode digitalizaciju procesa dobijanja energetske dozvole, koja će biti uvedena od 1. novembra. Ovo je utvrđeno novim Pravilnikom o razmeni dokumenata i podnesaka tokom sprovođenja postupaka u vezi sa energetskom dozvolom, licencom za obavljanje energetske delatnosti i saglasnošću za skladištenje i snabdevanje za sopstvene potrebe.

Elektronskim putem, preko portala eUprave, dostavljaće se zahtev za izdavanje, produženje, izmenu ili ukidanje energetske dozvole, zatim zahtev za izdavanje, izmenu ili ukidanje licence za obavljanje energetske delatnosti, kao i zahtev za izdavanje ili izmenu saglasnosti za skladištenje i snabdevanje za sopstvene potrebe.

Osim navedenih dokumenata, elektronski se dostavljaju i oni kojima se dokazuje ispunjenost uslova za izdavanje, produženje ili izmenu dozvola. Izuzetak su strana pravna lica, potom dokumenti i podnesci koje dostavlja strano pravno lice, a koji se dostavljaju u papirnoj formi, predajom na adresu pisarnice nadležnog organa ili preporučenom pošiljkom putem poštanskog operatora.

Kako je navedeno, uredna dostava podnesaka i dokumenata dokazuje se elektronskom potvrdom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava. Podnosiocu rešenja i druga dokumenta stižu u Jedinstveni elektronski sandučić, koji je otvoren nakon registracije na eUpravi.

Administrativna taksa za zahtev za izdavanje rešenja i za izdavanje rešenja takođe se plaća elektronskim putem preko portala eUprava.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Energetska dozvola je akt nadležnog državnog organa koji se pribavlja za izgradnju energetskih objekata i postrojenja koji se koriste za proizvodnju, transport ili distribuciju energije (toplotna, električna itd.). Izdavanje energetske dozvole regulisano je Zakonom o energetici.

Zahtev za izdavanje energetske dozvole mogu podneti kako domaća tako i strana fizička lica, pravna lica i preduzetnici.

Po osnovu pomenutog zakona, energetsku dozvolu, koja se podnosi uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, neophodno je imati za izgradnju sledećih energetskih objekata:

  • objekata za proizvodnju električne energije snage 1 MW i više
  • objekata za proizvodnju električne energije snage do 1 MW, koji kao primarni energetski resurs koriste vodu
  • objekata za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u termoelektranama – toplanama električne snage 1 MW i više i ukupne toplotne snage 1 MW i više
  • direktnih dalekovoda; objekata za proizvodnju derivata nafte; naftovoda i produktovoda, objekata za skladištenje nafte, derivata nafte, biogoriva, komprimovanog prirodnog gasa i utečnjenog prirodnog gasa ukupnog rezervoarskog prostora većeg od 10 m³
  • objekata za transport prirodnog gasa, objekata za distribuciju prirodnog gasa i objekata za skladištenje prirodnog gasa; direktnih gasovoda
  • objekata za proizvodnju toplotne energije snage 1 MW i više
  • objekata za proizvodnju biogoriva kapaciteta preko 10 tona godišnje

Takođe, jedinicama lokalne samouprave povereno je izdavanje energetskih dozvola za izgradnju objekata za proizvodnju toplotne energije snage 1 MW i više, kao i objekata za proizvodnju biogoriva kapaciteta preko 10 tona godišnje.

Licenca se izdaje na period od 10 godina, a za proizvodnju električne energije, kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije i proizvodnju toplotne energije dobija se na period od 30 godina, uz mogućnost produženja.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Digitalnim putem se danas sve može završiti, a pogotovo i to. Svakako korisna informacija…

    Odgovori

  • Bella

    3.6.2022 #2 Author

    Dobro je sto se pise o ovome

    Odgovori

  • VERA

    3.6.2022 #3 Author

    Sada je to dosta pojednostavljeno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #4 Author

    Sada se sve na ovaj nacin i zavrsava…

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #5 Author

    I to su ubrzali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...