Dozvole u nadležnosti agencije za energetiku

Kako do licence za energetsku delatnost u Srbiji?

AnalizaEkologijaInfrastrukturaU fokusu

9.5.2022 16:52 Autor: Ljiljana Begović 9

Kako do licence za energetsku delatnost u Srbiji? Kako do licence za energetsku delatnost u Srbiji?
Privatna inicijativa je sve prisutnija i snažnija u energetskom sektoru, kako širom sveta, tako i u Srbiji. Međutim, sve češće se pojavljuju pitanja i... Kako do licence za energetsku delatnost u Srbiji?

Privatna inicijativa je sve prisutnija i snažnija u energetskom sektoru, kako širom sveta, tako i u Srbiji. Međutim, sve češće se pojavljuju pitanja i nedoumice u vezi sa izdavanjem licence za obavljanje energetske delatnosti.

Ova licenca predstavlja dozvolu kojom se nekom licu daje mogućnost da obavlja određenu energetsku delatnost. Zakonom o energetici regulisan je postupak podnošenja zahteva i izdavanje licence. Dozvola se izdaje za svaku energetsku delatnost posebno i nije prenosiva.

Prema rečima advokata i pravnika za oblast energetike iz advokatske kancelarije Stojković Advokati, zahtev za izdavanje licence mogu podneti domaći preduzetnici i pravna lica, kao i strana pravna lica, ali samo za obavljanje energetske delatnosti snabdevanja na veliko električnom energijom i snabdevanja na veliko prirodnim gasom.

Prema zakonu, izdavanje licence je u nadležnosti Agencije za energetiku Republike Srbije, osim u slučaju toplotne energije gde je nadležan organ lokalne samouprave.

Uslovi za izdavanje licence

Da bi pravno lice moglo da podnese zahtev za izdavanje licence neophodno je da ispuni određene uslove.

Prema rečima naših sagovornika, neki od njih su – da je podnosilac zahteva osnovan ili registrovan za obavljanje energetske delatnosti za koju se izdaje licenca, da je za energetski objekat izdata upotrebna dozvola, kao i da energetski objekti i ostali uređaji, instalacije ili postrojenja ili oprema pod pritiskom ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o zaštiti od požara i eksplozija, kao i propisima o zaštiti životne sredine.

Električar
Foto: Unsplash.com

Iz advokatske kancelarije Stojković Advokati ističu da za neke energetske delatnosti nije potrebno dobiti licencu i da je u zakonu taksativno nabrojano koje su to delatnosti izuzete od ovog pravila.

Neke od njih su proizvodnja električne energije u objektima ukupne odobrene snage do jednog megavata, osim ako isti energetski subjekt proizvodnju električne energije vrši u dva ili više energetskih objekata čija ukupna odobrena snaga prelazi snagu od jednog megavata, bez obzira da li su povezani na sistem preko jednog ili više priključaka.

Takođe, licenca nije potrebna onima koji proizvode električnu energiju isključivo za sopstvene potrebe.

Zahtev za dobijanje dozvole neće podnositi ni svi oni koji se bave kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije u termoelektranama ili toplanama do jednog megavata ukupne odobrene električne snage priključka i jednog megavata ukupne toplotne snage, kao i kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije isključivo za sopstvene potrebe.

Kada je reč o rokovima za dobijanje licence naši sagovornici navode da dozvole izdaje Agencije za energetiku Republike Srbije, odnosno nadležni organ lokalne samouprave u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Licenca se izdaje na period od 10 godina, a za proizvodnju električne energije, kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije i proizvodnju toplotne energije dobija se na period od 30 godina, uz mogućnost produženja.

Dodatni uslovi za dobijanje licence:

-Da podnosilac zahteva ispunjava finansijske uslove za obavljanje energetske delatnosti

-Da direktor, odnosno članovi organa upravljanja, nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti

-Da podnosiocu zahteva nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti ili ako su prestale pravne posledice izrečene mere, kao i da poseduje dokaz o pravnom osnovu za korišćenje energetskog objekta u kojem se obavlja energetska delatnost

-Da nad podnosiocem zahteva nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, odnosno prinudne likvidacije

 • Anna

  9.5.2022 #1 Author

  Vrlo korisne informacije.

  Odgovori

 • SANJA

  9.5.2022 #2 Author

  Zanimljiv clanak

  Odgovori

 • GAGA

  9.5.2022 #3 Author

  Sve u svemu vrlo tesko do licence, jer u toj grani vlada monopol

  Odgovori

 • IVAN

  9.5.2022 #4 Author

  Mora da se ispune svi uslovi za dobijanje licence.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #5 Author

  Dosta informacija za koje nismo do sada znali…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #6 Author

  Energetski sektor nije mnogo privlačan za privatnike jer traži ogromna ulaganja i novcse vraća prilično sporo.

  Odgovori

 • Lelica

  10.5.2022 #7 Author

  Svakako da uslovi moraju da postoje,nije ni normalno da svi tek tako dobijaju licencu.

  Odgovori

 • JANA

  10.5.2022 #8 Author

  Do licence kroz sljivike i livade ,licencu dobijaju mocni ,a mi obicni smrtnici mozemo samo da gledamo

  Odgovori

  • VERA

   16.5.2022 #9 Author

   Upravo tako, potpuno se slažem.

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...