Fintel energija i MK Group potpisale memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina

Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona evra

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

4.5.2022 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona evra Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona evra
Kompanije Fintel energija i MK Group potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, čime je započela realizacija zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, a... Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu, investicija vredna 340 miliona evra

Kompanije Fintel energija i MK Group potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, čime je započela realizacija zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, a ta investicija je vredna 340 miliona evra, saopšteno je u sredu.

Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, Fintel energija i MK Group započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela, navodi se u saopštenju.

Reč je, kako se navodi, o prvom projektu tog tipa na Balkanu i najvećem u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miliona evra.

„Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obeju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca“, navedeno je u saopštenju.

Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

„Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine“, rekao je generalni direktor Fintel Energije Ticiano Đovaneti (Tiziano Giovannetti).

Foto: Jakov Simović

Drektor resora za finansije i rizike MK Group Andrija Vuković rekao je da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Obe oblasti su, kako je rekao, odavno deo agende MK Group, ali i nacionalne strategije Srbije, a projekat će doneti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane.

„Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i dnevnu proizvodnju 300 tona mineralnog đubriva urea, dobijenog na potpuno održiv način“, rekao je Vuković.

MK GROUP DOO BEOGRAD

BULEVAR MIHAJLA PUPINA 115E, 11070 Beograd (Novi Beograd) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
38.407.963,25 ( 2020)
Broj zaposlenih:
70 ( 2020)

Kineska kompanija PowerChina jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

„Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji i doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti“, rekao je predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji Jang Bo.

Fintel enregija i MK Group su 2015. godine otvorili vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, a godinu dana kasnije i drugi „La Piccolina“, instalisane snage 6,6 MW. Pokretanjem vetroparka „Košava“ u Izbištu 2019. godine, instalisane snage 69 MW, 45.000 stanovnika koristi zelenu struju.

Tagovi
REGION SRBIJA
 • DJORDJE1

  4.5.2022 #1 Author

  Ovo je zaista lepa vest i za našu zemlju i za region.

  Odgovori

 • IVAN

  4.5.2022 #3 Author

  Svaka cast samo sto vise takvih realizacija.

  Odgovori

 • SANJA

  4.5.2022 #4 Author

  Malo da se skrenu misli sa rata,lepe vesti

  Odgovori

 • VERA

  5.5.2022 #5 Author

  Ovo će biti odličan projekat, solarna energija je budućnost.

  Odgovori

 • Anonimni

  5.5.2022 #6 Author

  Puna podrska na proizvodji elektricne energije. Dokazali ste se na vetro parku. Samo napred.

  Odgovori

 • BOBICA

  1.10.2023 #7 Author

  Lepe vesti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.