Upozorenje šefa Međunarodne energetske agencije

Evropljani bi mogli da provedu zimu u hladnim stanovima

EUVesti

8.6.2022 12:42 Autor: Vladimir Jokanović 8

Evropljani bi mogli da provedu zimu u hladnim stanovima Evropljani bi mogli da provedu zimu u hladnim stanovima
Evropa bi mogla da se suoči sa nestašicom energije tokom iduće zime, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu produbila energetsku krizu na Starom... Evropljani bi mogli da provedu zimu u hladnim stanovima

Evropa bi mogla da se suoči sa nestašicom energije tokom iduće zime, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu produbila energetsku krizu na Starom kontinentu, upozorio je u sredu šef Međunarodne energetske agencija (IEA) Fatih Birol.

„Posebno sam zabrinut zbog tržišta prirodnog gasa. Ako budemo imali oštru i dugu zimu, mogli bismo da očekujemo veoma teške dane“, rekao je Birol u Danskoj na godišnjoj konferenciji IEA o energetskoj efikasnosti, prenosi Reuters. Birol je naveo da iako vlade i kompanije sada traže načine za alternativno snabdevanje energijom, podjednako je važno da budu preduzete mere za smanjenje potražnje.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi evropski potrošači smanjili temperaturu u svojim domovima za dva stepena Celzijusovih, biće ušteđeno oko 20 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je ekvivalentno količini koja dolazi iz Rusije u Evropu putem gasovoda „Severni tok 1“.


Preporuka šefa IEA o štednji energije u skladu je sa najavama Nemačke i Austrije o racionalizaciji potrošnje. Nemačka je u martu saopštila da će, ukoliko bude došlo do akutne nestašice, isključiti delove industrije sa gasne mreže kako bi osigurala energiju za grejanje domaćinstava, podseća Financial Times.

Na konferenciji IEA u Danskoj, kojoj su prisustvovali ministri i predstavnici vlada iz 20 zemalja, IEA je saopštila da bi svet mogao da smanji godišnju potrošnju energije do 2030. godine za ekvivalent sadašnje godišnje potrošnje Kine, primenjujući bolju izolaciju zgrada i bolju klimatizaciju.

Birol je naveo da energetsku bezbednost treba postići povećanjem efikasnosti, većim korišćenjem obnovljive energije i „iskorišćavanjem postojećih naftnih i gasnih polja“ umesto novih velikih projekata eksploatacije fosilnih goriva. Nova eksploatacija, prema njegovim rečima, može značiti „opraštanje od naše međunarodne klimatske politike“. On je upozorio i da će visoke cene nafte verovatno biti bolne za mnoge ekonomije.

Birol je nedavno upozorio da je trenutna energetska kriza „mnogo veća“ od naftnih šokova iz sedamdesetih godina i da će to potrajati. „Tada je bilo reči samo o nafti, a sada imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne energije istovremeno“, objasnio je Birol, dodajući da bi tokom leta moglo da dođe do poteškoća na svetskim tržištima nafte, kao i do nestašice dizel goriva i benzina u Evropi. .

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa ja verujem da je to zbig novonastale situacije…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.6.2022 #2 Author

    Pre ce to da se desi u Srbiji

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.6.2022 #3 Author

    Pre ce to da se desi u Srbiji

    Odgovori

  • STRELAC

    8.6.2022 #4 Author

    Kad su hteli sankcije da uvode neka sada smanjuju temperaturu.

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #5 Author

    „Kako seješ, tako i žanješ“!

    Odgovori

  • TINA

    8.6.2022 #6 Author

    Milo za drago

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.6.2022 #7 Author

    Mogla bi,ali tesko da to moze da se desi u bilo kojoj evropskoj zemlji…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #8 Author

    Ako se sve ovako nastavi i ostanu na snazi sankcije prema ruskim energentima, restrikcije u mnogim zemljama ce biti neminovnost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...