Upozorenje šefa Međunarodne agencije za energetiku

Evropi preti nestašica goriva tokom leta

SvetVesti

31.5.2022 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 7

Evropi preti nestašica goriva tokom leta Evropi preti nestašica goriva tokom leta
Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol rekao je da bi tokom leta moglo da dođe do poteškoća na svetskim tržištima nafte, kao... Evropi preti nestašica goriva tokom leta

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol rekao je da bi tokom leta moglo da dođe do poteškoća na svetskim tržištima nafte, kao i do nestašice dizel goriva i benzina u Evropi. On je napomenuo da Evropa ne zavisi samo od uvoza sirove nafte, već i od uvoza naftnih derivata.

„Tržišta nafte mogla bi da budu u poroblemima tokom predstojećeg leta. Kako u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama počinje sezona godišnjih odmora, potražnja za gorivom će rasti. Tada može doći do nestašice dizel goriva, benzina ili kerozina, posebno u Evropi“, rekao je Birol za nemački Spiegel, prenosi Russia Today.

On je istakao da neke zemlje izvoznice naftnih derivata, poput Kine, upravo uvode zabrane izvoza kako bi zaštitile svoje potrošače. Birol je takođe podsetio da u Evropskoj uniji postoje rafinerije koje zavise od naftovoda „Družba“.

Birol je takođe upozorio da je trenutna energetska kriza „mnogo veća“ od naftnih šokova iz sedamdesetih godina i da će to potrajati. „Tada je bilo reči samo o nafti, a sada imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne energije istovremeno“, objasnio je Birol.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...