alternative norveška, alžir, azerbejdžan...

Predstavljen plan za smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa

EUVesti

4.3.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Predstavljen plan za smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa Predstavljen plan za smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa
Međunarodna energetska agencija (IEA) predstavila je plan koji bi mogao smanjiti zavisnost Evrope od ruskog gasa za trećinu tokom godine. Pritom su savetovali da... Predstavljen plan za smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa

Međunarodna energetska agencija (IEA) predstavila je plan koji bi mogao smanjiti zavisnost Evrope od ruskog gasa za trećinu tokom godine. Pritom su savetovali da se ne sklapaju novi ugovori o nabavci gasa iz Rusije i savetovali maksimalnu nabavku iz drugih izvora.

Invazija na Ukrajinu istakla je zavisnost Evropske unije od uvozu ruskog gasa, koji je lani iznosio oko 140 milijardi kubnih metara kroz cevovode, te dodatnih 15 milijardi kubnih metara u obliku tečnog prirodnog gasa. To je činilo 45 odsto sindikalnog uvoza gasa i gotovo 40 procenata njegove potrošnje, piše Seebiz pozivajući se na navode francuske novinske agencije AFP.

IEA sada ne savetuje sklapanje novih gasnih ugovora s Rusijom. Agencija takođe preporučuje maksimalnu nabavku iz drugih izvora, ubrzanje korišćenja solarne, vetro i nuklearne energije te poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava i preduzeća.

“Niko više ne pravi iluzije. Rusija koristi svoje resurse prirodnog gasa kao ekonomsko i političko oružje, što pokazuje da Evropa treba brzo da deluje i da se pripremi za znatnu neizvesnost oko isporuke ruskog gasa sledeće zime“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor agencije u saopštenju za javnost.

Prema IEA-i, njene su mere u skladu s postojećim planom za postizanje nulte emisije do 2050. godine, koji već predviđa da će EU eliminisati uvoz ruskog gasa do 2030. godine. „U igri je potreba za jačanjem borbe protiv klimatskih promena i, kako to sada vidimo, kratkoročne energetske sigurnosti evropskog kontinenta“, rekla je Barbara Pompili, francuska ministarka ekološke tranzicije i sadašnja predsednica Veća EU . „Plan u deset tačaka koji je predložila IEA obogatiće naše razmišljanje“, rekla je.

Agencija je istovremeno predstavila drastičnije mere, u slučaju potrebe za ubrzavanjem ograničenja uvoza ruskog gasa, ali je priznala da bi klimatska politika EU za to platila visoku cenu. To bi značilo prelaz sa elektrana na gas na ugalj i korišćenje nafte ili drugih goriva. Zbog toga bi se, prema IEA-i, uvoz ruskog gasa smanjio na 80 milijardi kubika, odnosno više od polovine.

Što se tiče alternativnih izvora nabavke gasa, EU ima gasne veze sa Norveškom, Alžirom i Azerbajdžanom, ali je njihov kapacitet za povećanje proizvodnje ograničen. Unija takođe može uvoziti tečni prirodni gas brodovima, uglavnom iz Katara, Australije i Sjedinjenih Američkih Država, ali je ograničena kapacitetom svojih luka i rafinerija da pretvore tečni u iskoristivi gas, navodi AFP.

Evropska komisija će sledeće nedelje predstaviti svoje planove za smanjenje zavisnosti Evrope o ruskom gasu navodi AFP.

  • ZVE84

    4.3.2022 #1 Author

    Vrlo brzo ćemo videti šta će biti – Rusija ostaje tamo gde i jeste, a vi?

    Odgovori

    • STRAHINJA

      4.3.2022 #2 Author

      Severni deo Evrope o ovom pitanju i moze da razmatra. Geografska udaljenost i fizicka nemogucnost dopremanja i realna nemogucnost skladistenja je za nase podrucje pod velikim znakom pitanja

      Odgovori

  • MARKO7

    4.3.2022 #3 Author

    Pa mi smo zavisni ali dobro,zanima me samo kakav će plan biti

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    4.3.2022 #4 Author

    Teska prica sledi…..nazalost

    Odgovori

  • Milovan94

    4.3.2022 #5 Author

    Iskreno ne verujem da se može smanjiti zavisnost od Rusije. Dosta teško

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.3.2022 #6 Author

    Mnogo zemalja zavise od Rusije,posledice ce tek osetiti…

    Odgovori

    • DANIJELA

      4.3.2022 #7 Author

      Naravno. Rusija je bila i ostala najjaca sila u svakom smislu.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.3.2022 #8 Author

    Ni sav tečni prirodni gas koji se danas proizvodi na planeti ne bi mogao da nadomesti sadašnji ruski gas u Evropi, što i objašnjava zašto su zemlje poput Nemačke uzdržane kad je reč o predlozima da Zapad zbog Ukrajine uvede Moskvi nove sankcije.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    5.3.2022 #9 Author

    Teško da mogu smanjiti zavisnost od Ruskog gasa možda 10% ali do 2030 ko zna šta će bit.

    Odgovori

  • MADMAX

    5.3.2022 #10 Author

    I to će se desiti jednog dana pa dan svima svane.

    Odgovori

  • MARA

    5.3.2022 #11 Author

    Teško da će tek tako moći da se smanji ta zavisnost.

    Odgovori

  • MAJALG

    5.3.2022 #12 Author

    Licno mislim da su imali alternative da bi do sada vec presli na to, ali sada su spremni svi da vise i placaju samo da ne trose Ruski gas…

    Odgovori

  • Dzebac

    5.3.2022 #13 Author

    Očekijem uskoro raspad Eu i Nato… Zemlje članice su uslovljene pogotovo manje zemlje.. rade ono što velike narede

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.3.2022 #14 Author

    Frkica, o tome je trebalo ranije razmilsljati.

    Odgovori

  • VILENJAK

    6.3.2022 #15 Author

    Putin dobro zna šta radi, brani svoju zemlju i svoje granice…ono što smo mi olako pustili.

    Odgovori

  • STRELAC

    6.3.2022 #16 Author

    A SAD i pogotovu Australija su tu iza coska,pa ce cena tog tecnog gasa plus transport biti prava sitnica.E moji vi,sto do sada niste o tome razmisljali?

    Odgovori

  • IVAN

    6.3.2022 #17 Author

    Kako ce to da izvedu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...