Nivo radijacije u Ukrajini nije povećan

Ugašen požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

SvetVesti

4.3.2022 09:06 Autor: Vladimir Jokanović 9

Ugašen požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje Ugašen požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje
Požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini ugašen je, a nema indikacija da je nivo radijacije povećan. Od šest blokova nuklearne elektrane radi... Ugašen požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

Požar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini ugašen je, a nema indikacija da je nivo radijacije povećan. Od šest blokova nuklearne elektrane radi samo jedan, a ukrajinske vlasti tvrde da je požar, koji je zahvatio zgradu u krugu nuklearke, posledica ruskog napada na postrojenje. U međuvremenu, prema izveštajima sa terena, ruske snage zauzele su elektranu.

Dmitro Orlov, gradonačelnik ukrajinskog grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje, izjavio je da je situacija u nuklearnoj elektrani i dalje teška, iako je granatiranje ujutru prestalo, prenosi RTS. On je naveo je da je Energodar ostao bez grejanja zbog oštećenja toplovoda tokom granatiranja i da se razmatra mogućnost njegovog ponovnog stavljanja u funkciju.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora za nuklearnu i radijacionu bezbednost Ukrajine Oleg Korikov saopštio je da na nuklearnoj centrali ima sedam nuklearnih instalacija, šest energoblokova i nuklearno skladište. Po njegovim rečima, jedan energoblok je ranije bio obustavljen radi remonta, dva su bezbedno zaustavljena, jedan nastavlja da radi, a da su u rezervi i ništa im ne preti, prenosi Sputnik.

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da je požar bio van perimetra postrojenja i da je jedan od blokova bio isključen. Ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm (Jennifer Granholm) navela je da nema indikacija o povećanom nivou radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Ona je izjavila da su reaktori u nuklearki obezbeđeni čvrstim zaštitnim strukturama i da se „reaktori bezbedno gase“.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji u elektrani u Zaporožju, preneo je Reuters. „Premijer je rekao da bezobzirne akcije Putina sada mogu direktno da budu pretnja bezbednosti cele Evrope“, saopštio je kabinet britanskog premijera. Džonson je poručio da će Velika Britanija učiniti sve da pomogne da se situacija dodatno ne pogorša, a oba lidera su se složila da je ključan prekid borbenih dejstava.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinsku stranu za podmetanje požara. Prema rečima zvaničnog predstavnika Ministarstva, Igora Konašenkova, u pitanju je „monstruozna provokacija Kijeva“, preneli su ruski mediji.

  • ZVE84

    4.3.2022 #1 Author

    Nadam se da ta nuklearna elektrana nije previše oštećena i da posledice nećemo osetiti….

    Odgovori

  • STEFAN

    4.3.2022 #2 Author

    Bilo bi lepo da se sve ovo zaustavi mislim da odlazi predaleko

    Odgovori

  • MARKO7

    4.3.2022 #3 Author

    Pa još im to samo fali da im eksplodira i ta elektrana i haos baš

    Odgovori

  • IVAN

    4.3.2022 #4 Author

    Neverovatno napravice totalni haos.

    Odgovori

  • SANJA

    4.3.2022 #5 Author

    Opasno treba sto pre da se iskontrolise

    Odgovori

  • Milovan94

    4.3.2022 #6 Author

    Dokle će sve ovo trajati. Narodu treba mir a ne rat i sukob

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2022 #7 Author

    Samo nam fali jos radijacije, nije bilo dosta

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.3.2022 #8 Author

    Kome je ovo u interesu? Zašto bi bilo ko ugrožavao ne samo sebe nego i svoje bližnje 😏

    Odgovori

  • FRUIT04

    6.3.2022 #9 Author

    Previse dugo ovo tinja u ova dva narodna, Ali drugo resenje sigurno postoji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...