sprečavanje potencijalnih poremećaja na tržištu

Vlada Srbije ograničila izvoz žitarica na tromesečnom nivou, mlinarima će isplatiti dug

SrbijaVesti

16.6.2022 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada Srbije ograničila izvoz žitarica na tromesečnom nivou, mlinarima će isplatiti dug Vlada Srbije ograničila izvoz žitarica na tromesečnom nivou, mlinarima će isplatiti dug
Vlada Srbije izmenila je u četvrtak Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i u cilju olakšanog izvoza uvela kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom... Vlada Srbije ograničila izvoz žitarica na tromesečnom nivou, mlinarima će isplatiti dug

Vlada Srbije izmenila je u četvrtak Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i u cilju olakšanog izvoza uvela kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada je, na današnjoj sednici kako je navedeno, donela Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna i za te namene opredelila 160 miliona dinara.

Podrška će se odnositi na proizvođače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, tipa „T-400 glatko“ i „T -500“, prenosi Beta.

Na taj način biće, kako je navedeno, održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da izazove nestašice. Usvojena je i Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji.

„Uredba predstavlja važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Uredba omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.

Uredba će, kako je navedeno, obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na međunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

Na sednici je doneta odluka o otvaranju sezonskog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj putnika „Ponikve“ u periodu od 1. aprila do 31. oktobra ove godine u cilju pojednostavljenja procedura za realizaciju međunarodnih letova.

Kako je u ovom periodu povećan broj turističkih manifestacija, otvaranjem ovog graničnog prelaza značajno bi se povećao i broj međunarodnih letova, što bi predstavljalo značajnu ulogu u privlačenju i održavanju ekonomskih aktivnosti u regionu Zapadne Srbije, pa samim tim i povećanje nivoa zaposlenosti i razvoj investicija.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za međunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama „Bačka Palanka“, čime će biti omogućeno efikasnije sprovođenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

Time će se, kako je navedeno, stvoriti uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Mađarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz Srbije.

  • SNEZANA

    16.6.2022 #1 Author

    Drago mi je da ce mlinari dobiti svoj posteno zaradjeni novac

    Odgovori

  • MARKO7

    16.6.2022 #2 Author

    Pa samo nek isplate..

    Odgovori

  • kaćica

    16.6.2022 #3 Author

    Hajde da im verujemo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.6.2022 #4 Author

    Nadam se da ce ispostovati mlinare kao sto su rekli…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...