Uticaj klimatskih promena na voćarstvo

Šteta na voću zbog visokih temperatura

AgrobiznisBiznisSrbija

12.1.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Šteta na voću zbog visokih temperatura Šteta na voću zbog visokih temperatura
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će Srbija zbog visokih temperatura u decembru i januaru i očekivanog pada temperature... Šteta na voću zbog visokih temperatura

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će Srbija zbog visokih temperatura u decembru i januaru i očekivanog pada temperature do aprila imati štete na voću zbog čega će se smanjiti prinosi.

„Klimatske promene su očigledne, pratim ih od 2010. godine i od tada su temperature u zimskom periodu visoke, ove godine u januaru su bile između 14 i 16 Celzijusovih stepeni, pa će ako padnu temperature do aprila, osetljivo voće kao kajsije, breskve, neke vrste trešanja, pa čak možda i jabuke i kruške, biti oštećene“, rekao je Keserović za agenciju Beta.

Dodao je da je u poslednjih desetak godina najgora bila 2012. godina kada je zbog sličnih vremenskih uslova voće i proleće izmrzlo i šteta se procenjivala do 150 miliona dolara.

Keserović je rekao da se jabuke iz Srbije izvoze i u Rusiju, bez obzira na prepreke u transportu i rast površina pod jabukama u toj zemlji i ocenio da će se, ako se primenjuju najsavremenije tehnologije u proizvodnji i ostvaruje prvoklasan prinos jabuka, izvoz odvijati bez obzira na poteškoće, ali da je i uvoz voća u Srbiju veoma visok.

„Naše tržište je potpuno otvoreno, iako bi moglo da se nađe načina da se zaštiti kao što rade u Nemačkoj. Jedna od mera bi mogla biti prednost voća domaćeg porekla na tenderima za javne ustanove, kao i edukacija stanovništva kako bi se povećala potrošnja jabuka umesto narandži i mandarina“, rekao je Keserović, koji je i predsednik Društva voćara Vojvodine.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, potrošnja jabuka po glavi stanovnika nedopustivo niska i iznosi oko 11 kilograma, a trebalo bi da bude bar 20 kilograma.

  • Anna

    12.1.2023 #1 Author

    Pomorandže i mandarine su u većini slučajeva jeftinije nego jabuke. ☹️

    Odgovori

  • Jovana24

    12.1.2023 #2 Author

    Pa kada trgovinski lanci povecavaju cene jabuka… Posrednik najvise zaradi

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.1.2023 #3 Author

    Steta ce svakako biti velika,a mi i ovako sve uvozimo,cak i jabuke kojih najvise imamo i izvozimo…

    Odgovori

  • goca87

    13.1.2023 #4 Author

    Sigurno će biti štete zbog visoke temperature ali na to se ne može uticati …

    Odgovori

    • NINICA

      15.1.2023 #5 Author

      Složila bih se, zaista na takve stvari ne možemo imati uticaj.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...