Poreska uprava dežuraće i u subotu

Od 1. maja kazne za sve obveznike fiskalizacije koji ne izdaju nove fiskalne račune

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

29.4.2022 12:58 Autor: Marija Jovanović 8

Od 1. maja kazne za sve obveznike fiskalizacije koji ne izdaju nove fiskalne račune Od 1. maja kazne za sve obveznike fiskalizacije koji ne izdaju nove fiskalne račune
Poreska uprava Republike Srbije produžila je radno vreme kako bi omogućila svim obveznicima fiskalizacije koji još uvek nisu preuzeli bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih... Od 1. maja kazne za sve obveznike fiskalizacije koji ne izdaju nove fiskalne račune

Poreska uprava Republike Srbije produžila je radno vreme kako bi omogućila svim obveznicima fiskalizacije koji još uvek nisu preuzeli bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa da to učine i spremno dočekaju prelazak na novi model fiskalizacije.

“Tokom nedelje šalteri ‘Vaš poreznik’ na kojima se preuzimaju bezbednosni elementi rade produženo radno vreme i to od 7.30 do 18.00 časova, a u istom periodu radiće i u subotu, 30. aprila 2022. godine kada ističe zakonski rok za prelazak na novi model fiskalizacije”, navodi se u saopštenju.

U Poreskoj upravi podsećaju da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod od 1. maja 2022. godine. Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka ne počnu da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

Novi fiskalni račun, koje uveliko izdaju mnogi maloprodajni objekti, pored podataka o obvezniku fiskalizacije, jedinstvene oznake poslovnog prostora i PIB-a, sadrži i podatke o vrsti računa, tipu transakcije, jedinstvenom broju fiskalnog računa, vrednosti prometa i iznosa poreza, kao i dvodimenzionalni QR kod uz pomoć kog kupci mogu da provere račun preko sistema Poreske uprave skeniranjem koda uz pomoć mobilnog telefona.

Svi obveznici koji preko elektronskog fiskalnog uređaja ne evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom ili na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, biće u prekršaju.

Novčane kazne za neevidentiranje prometa, prema Zakonu o fiskalizaciji, kreću se od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica, dok su za preduzetnike i fizička lica od 50.000 do 500.000 dinara.

Foto: Freepik.com

Za odgovorno lice u pravnom licu kazne se kreću od 20.000 do 150.000 dinara, a za ovaj prekršaj u istom iznosu može da bude kažnjeno i fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije.

Najveći broj preduzetnika koji ranije nije imao tu obavezu, a koji od 1. maja mora da evidentira promet preko online fiskalnih uređaja, dolazi iz uslužnih delatnosti poput majstora, frizera, kozmetičara. Pored njih tu su i komercijalne kurirske službe, škole stranih jezika, sportski objekti, udruženja i kockarnice.

Privilegiju da rade bez novih fiskalnih kasa imaće i svi prodavci na pijacama, uprkos tome što je Zakon o fiskalizaciji obuhvatio i njih kao kategoriju obveznika e-fiskalizacije. Nakon protesta i više sastanaka odlučeno je da se izađe u susret njihovim zahtevima, pa su preprodavci izuzeti obaveze posedovanja fiskalnog uređaja i za njih će se u narednih pet-šest meseci pronaći adekvatno rešenje.

Za sada, oni su u istom položaju kao i poljoprivredni proizvođači koji prodaju sopstvene proizvode, a koji su aktuelnim zakonom izuzeti iz online fiskalizacije. Takođe, izuzeti su oni koji se bave poslovima koji se smatraju starim, umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, izuzev kamenorezaca.

Kada je reč o trgovini na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca, poput prodaje preko takozvanih putujućih prodavaca – ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe, ove kategorije kupcima i dalje neće morati da izdaju fiskalne račune. Isto važi i za čistače cipela, nosače i lica zadužena za naplatu parkiranja.

Fiskalne kase i dalje neće imati pojedine kategorije poput taksista, advokata, veterinara, onih koji obavljaju verske delatnosti, kao ni javni poštanski servis.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...