Kod izmene podataka najvažnije voditi računa o rokovima

Kako promena adrese utiče na obveznike fiskalizacije?

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbija

3.9.2022 12:02 Autor: Ljiljana Begović 24

Kako promena adrese utiče na obveznike fiskalizacije? Kako promena adrese utiče na obveznike fiskalizacije?
Poreski obveznik je, prema zakonu, dužan da obavesti Poresku upravu o svim promenama koje su nastale tokom poslovanja, naročito ako je u pitanju promena... Kako promena adrese utiče na obveznike fiskalizacije?

Poreski obveznik je, prema zakonu, dužan da obavesti Poresku upravu o svim promenama koje su nastale tokom poslovanja, naročito ako je u pitanju promena adrese. U slučaju da se firma ne nalazi na adresi koja je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), poreskom obvezniku će biti oduzet PIB. Osim toga obveznici fiskalizacije moraju prilikom promene adrese poslovanja o tome da obaveste Poresku upravu.

Najbolja poslovna praksa je kada je firma stalno na istoj adresi, naročito kada je maloprodaja u pitanju, jer kupci tačno znaju gde se nalazi radnja. Međutim, ponekad se dešava da preduzeće promeni lokaciju na kojoj je maloprodaja zbog očekivanog boljitka u poslovanju na drugoj lokaciji.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže za Biznis.rs da u slučaju preseljenja maloprodaje poreski obveznik o tome mora da obavesti Poresku upravu podnošenjem obrasca PGJO za svaki poslovni prostor i poslovnu prostoriju pojedinačno. Čak i kada dođe do promene delatnosti takođe postoji obaveza obaveštavanja Poreske uprave. Naravno, ove promene se prvo registruju u APR-u, a onda, najkasnije 24 sata pre promene, treba elektronskim putem obavestiti Poresku upravu.

“Bezbednosni element sadrži, pored jedinstvene oznake, i adresu poslovnog prostora, odnosno maloprodajnog objekta, i taj podatak se ne može samostalno menjati bez promene bezbednosnog elementa. Dakle, serviser ne može na vašu inicijativu da promeni adresu u fiskalnom uređaju, već se mora ispoštovati zakonska procedura”, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da je veoma važno voditi računa o rokovima, jer Poreska uprava ima rok od sedam dana od podnošenja prijave da generiše nov bezbednosni element i obavesti korisnika da može da ga preuzme.

Foto: Freepik.com

U slučaju više sile (zemljotres, poplava, požar i slično) obveznik fiskalizacije je dužan da obavesti Poresku upravu elektronskim putem najkasnije 24 sata po saznanju o nastanku promene, bez obzira na to što je nastanak više sile javno dostupna informacija.

“Iz zakona o fiskalizaciji proizilazi da je obveznik fiskalizacije dužan da, pre početka korišćenja elektronskog fiskalnog uređaja za izdavanje fiskalnih računa, Poreskoj upravi elektronskim putem dostavi podatke o poslovnim prostorima i poslovnim prostorijama u kojima će ga koristiti, i to za svaki poslovni prostor i poslovnu prostoriju odvojeno”, navodi Pisarević.

Ukoliko dođe do promene podataka o pojedinačnom poslovnom prostoru ili prostoriji, a naročito ako delatnost prestane da se obavlja ili dođe do promene delatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru obveznik fiskalizacije je dužan da te podatke dostavi Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene.

Poreska savetnica kaže da su od ovog pravila izuzeti slučajevi odnosno okolnosti koje ne zavise od volje obveznika fiskalizacije, ali je i tada obveznik dužan da te podatke dostavi Poreskoj upravi najkasnije 24 sata po nastanku promene.

“Nakon prijema podataka Poreska uprava je dužna da generiše jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju”, objašnjava Zvezdana Pisarević.

Prijava korišćenja godišnjeg odmora za obveznike fiskalizacije

Iako je uskoro kraj sezone godišnjih odmora, treba podsetiti obveznike fiskalizacije da ako se odluče da u vreme korišćenja godišnjeg odmora neće obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune treba o tome da obaveste Poresku upravu podnošenjem prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije. Prijavu PGJO obveznici podnose elektronski najkasnije 24 sata pre nastanka promene preko portala ePorezi.

Ovu obavezu Poreska uprava uvela je za svaku poslovnu ili maloprodajnu jedinicu koja je dužna da na portalu PU podnese datum početka i datum kraja godišnjeg odmora.

 • VERA

  3.9.2022 #1 Author

  Nije to toliko komplilikovano, procedure su jasne.

  Odgovori

 • MARA

  3.9.2022 #5 Author

  Najbolje ne menjati adresu uopšte..

  Odgovori

 • BRANA19

  3.9.2022 #6 Author

  Moraju nesto novo da smisle..

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.9.2022 #7 Author

  Kada su na vreme obavesteni o promenama,nije problem…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  4.9.2022 #8 Author

  Ds digitalizacija radi kako treba, ne bi bilo komplikovano

  Odgovori

 • Milisavka

  4.9.2022 #9 Author

  Pa i nije komplikovano

  Odgovori

 • Lelica

  4.9.2022 #10 Author

  Samo da ima sto manje obaveza oko toga

  Odgovori

 • Milovan94

  4.9.2022 #11 Author

  Sve lepo i jasno objašnjeno

  Odgovori

 • ZVE84

  4.9.2022 #12 Author

  Pravila pravila da bi nas udavila….

  Odgovori

 • Maša

  4.9.2022 #13 Author

  Jasna je procedura

  Odgovori

 • TATJANA

  4.9.2022 #14 Author

  Zna se da se rokovi trebaju postovati

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.9.2022 #15 Author

  Kada su na vreme obavesteni,nije ptoblem…

  Odgovori

 • LUKA

  4.9.2022 #16 Author

  Nista komplikovano

  Odgovori

 • Dzebac

  4.9.2022 #17 Author

  Extra, lepi saveti

  Odgovori

 • Ika

  4.9.2022 #18 Author

  Lepi saveti

  Odgovori

 • DANIJELA

  4.9.2022 #19 Author

  Stalno neke promene koje treba ispratiti.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  4.9.2022 #20 Author

  Sad je sve to tako zakomplikovano, da je to čudo jedno.

  Odgovori

 • VOJKAN

  5.9.2022 #21 Author

  Pa dobro, ima smisla ukoliko se menja adresa da mora da se prijavi bilo kakva promena pa i ova

  Odgovori

 • goca87

  5.9.2022 #22 Author

  Vrlo jednostavno…

  Odgovori

 • LEKI

  10.9.2022 #23 Author

  Samo neka pravila

  Odgovori

 • Sofija

  28.11.2023 #24 Author

  Kod promene adrese prijavljeno zamenjene kartice ali kod generisanja izveštaja pojavljuje se Greška-Došlo je do greške ili nema podataka za generisanje na Poreskoj,u čemu je problem zašto nemogu da dođem do izveštaja za novu karticu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...