Poreska uprava može da pokrene postupak oduzimanja PIB-a ukoliko kasa nije aktivna

Svi obveznici fiskalizacije moraju da prijave korišćenje godišnjeg odmora

Moja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

30.6.2022 13:03 Autor: Marija Jovanović 21

Svi obveznici fiskalizacije moraju da prijave korišćenje godišnjeg odmora Svi obveznici fiskalizacije moraju da prijave korišćenje godišnjeg odmora
Obveznici fiskalizacije koji u vreme korišćenja godišnjeg odmora neće obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune, treba da o tome obaveste Poresku upravu podnošenjem prijave... Svi obveznici fiskalizacije moraju da prijave korišćenje godišnjeg odmora

Obveznici fiskalizacije koji u vreme korišćenja godišnjeg odmora neće obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune, treba da o tome obaveste Poresku upravu podnošenjem prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije. Prijavu PGJO obveznici podnose elektronski najkasnije 24 sata pre nastanka promene preko portala ePorezi, saopštila je Poreska uprava.

Ovu obavezu Poreska uprava uvela je za svaku poslovnu ili maloprodajnu jedinicu koja je dužna da na portalu PU podnese datum početka i datum kraja godišnjeg odmora, što znači da će za većinu obveznika to biti dodatni posao koji će raditi knjigovođe, sa ili bez naknade, objašnjava za Biznis.rs Aleksandar Trifunović, poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting.

Naš sagovornik navodi i zbog čega je važno da obveznici fiskalizacije ovu obavezu ispune.

“Ukoliko Poreska uprava vidi da kasa nije aktivna, može da se dogodi da pošalje kontrolu koja će utvrditi da nema nikog u objektu, pa to sa sobom vuče neke druge kazne. Takođe, ukoliko u vreme godišnjeg odmora, koji nije prijavljen, stigne neki akt ili rešenje od strane poreske, koje neće biti primljeno jednom ili dva puta, PU na osnovu toga vrlo brzo može da pokrene postupak za oduzimanje PIB-a jer se to onda ‘vodi’ kao fiktivna adresa”, kaže Trifunović.

Sa druge strane, kako ističe, ako preduzetnik radi sam i ako ide na godišnji odmor, a nije našao poslovođu koji će ga menjati, dužan je da prijavi Agenciji za privredne registre (APR) privremeni prekid delatnosti.

“On se opet evidentira u Poreskoj upravi, preko poreskog bilansa ili poreske prijave, pa se postavlja pitanje kada se evidentira privremeni prekid delatnosti da li treba da se evidentira i prekid u maloprodajnom objektu preko PGJO prijave. Moj savet za preduzetnike koji se nađu u takvoj situaciji je da prijave i prekid delatnosti u APR-u i na sajtu Poreske uprave”, navodi Trifunović.

Prema njegovim rečima, ranije, dok su stare fiskalne kase bile u opticaju, preduzetnici su Poresku upravu mejlom obaveštavali kada idu na godišnji odmor, i to je više bio deo utemeljene prakse, a ne zakonska obaveza. Sada je situacija drugačija jer je PU ovo propisala kao obavezu.

Foto: Pixabay,com

Podaci o datumu početka i datumu završetka godišnjeg odmora prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene. Kako se navodi u uputstvu PU, svi obveznici fiskalizacije prijavu PGJO podnose elektronski posredstvom portala ePorezi.

Prijavljivanje datuma početka korišćenja godišnjeg odmora vrši se odabirom „Tekstualnog unosa“, nakon čega se u okviru sekcije „Podaci o podnosiocu“ u polju 1.1 – „Vrsta prijave“ bira opcija 3. – Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka. Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru. U polje 2.12 – Datum početka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu početka godišnjeg odmora.

Kada je reč o prijavljivanju datuma završetka korišćenja godišnjeg odmora, odabirom „Tekstualnog unosa“, u okviru sekcije „Podaci o podnosiocu“ u polju 1.1 – „Vrsta prijave“ obveznici biraju opciju 3. – Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka. Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru. U polje 2.13 – Datum završetka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu završetka godišnjeg odmora.

  • goca87

    30.6.2022 #1 Author

    Još jedno novo pravilo koje mora da se ispoštuje

    Odgovori

  • MarijaS

    30.6.2022 #2 Author

    Tako treba,nece biti zataskivanja poreza…

    Odgovori

    • Milomir

      16.7.2022 #3 Author

      Kokakola, marlboro,,suzuki

      Odgovori

      • Ivana

        2.8.2022 #4 Author

        A sta ako se razbolim a sama radim jer i to treba da obavestm strasno kakve gluposti rade.

        Odgovori

  • Emilija

    30.6.2022 #5 Author

    Nova pravila

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    30.6.2022 #6 Author

    Svaka prijava vlasnike je trošak 9000 din

    Odgovori

  • VERA

    30.6.2022 #7 Author

    Mora i to da se plati.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.6.2022 #8 Author

    Ovo se dobro zaostrilo

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.6.2022 #9 Author

    Sve komplikovanije postaje…

    Odgovori

  • kaćica

    30.6.2022 #10 Author

    Smesno mi ovo,sta ce jos da izmisle.

    Odgovori

  • VILENJAK

    30.6.2022 #11 Author

    Uslovi… Lepo osmišljeno, nema šta!

    Odgovori

  • VANJA

    30.6.2022 #12 Author

    Pa tako i treba da bude!

    Odgovori

  • GAGA

    1.7.2022 #13 Author

    Cista birokratija

    Odgovori

  • BRANA19

    1.7.2022 #14 Author

    Samo nesto novo smisljaju…

    Odgovori

  • VOJKAN

    1.7.2022 #15 Author

    Nova vremena iziskuju nova pravila

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.7.2022 #16 Author

    Samo pravila,pravila

    Odgovori

  • JOVANA

    1.7.2022 #17 Author

    Komplikovano

    Odgovori

  • JANA

    1.7.2022 #18 Author

    Sve je ovo novo ali vrlo brzo cemo uci u stos ipak smo mi nebeski narod

    Odgovori

  • FRUIT04

    3.7.2022 #19 Author

    I tu prijavu sigurno moraju da plate… Ajmo jos I dodatno da naplacuju nedelju kao radni dan pa da niko ne radi nedeljom. Da se svi malo odmorimo I ustedimo

    Odgovori

  • DUSA

    7.5.2023 #20 Author

    To je super

    Odgovori

  • Gogo

    11.7.2023 #21 Author

    u polje 2.13 gde treba da se unese datum završetka privremenog prestanka, kada treba da se unese?
    Kada se prijavljuje prestanak? Šta u slučaju kada se ne zna tačan datum završetka privremenog prestanka?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...